Tehnologija i sistemi bez kojih avio saobraćaj ne bi bio moguć

Digitalna tehnologija ušla je u sve pore društva i promenila izgled čitave industrije, pa tako i avio saobraćaja. Novi izazovi koji leže pred globalnim napretkom ove industrije umnogome zavise od toka promene koje će zadesiti vazdušni saobraćaj i procese oko njega.

Avio-industrija nije samo revolucionalizovala način na koji putujemo, već je i “smanjila obim planete” i povezala i najudaljenije krajeve sveta. Godišnje preko 3 i po milijarde putnika prođe kroz aerodrome širom sveta. Povećana prodaja koju beleže avio karte, povećan broj putnika, otvaranje novih kompanija, pratile su razvoj novih tehnoloških rešenja. U nastavku pročitajte bez kojih tehnologija i sistema avio saobraćaj ne bi bio moguć.

Robotika i AI – od rada sa klijentima do parkiranja

Korišćenje robota u avio industriji ide o rada sa klijentima, odnosno senzora koje roboti poseduju, a koji im omogućavaju da skeniraju i analiziraju putnike, pa sve do obavljaja automotskih zadataka, kakvi su parkiranje kolica na aerodromu i rukovanja sa prtljagom.

Veštačka inteligencija (AI) se u industriji koristi kako bi na viši nivo podigla ugođaj klijenta. Od čet botova, pa sve do softvera koji AI koriste u svom audio obraćanju putnicima, avio industrija koristi brojne pogodnosti koje veštačka inteligencija nudi.

Takođe, veštačka inteligencija se na osnovu prikupljenih podataka bavi prediktivnom analizom. Tako je britanska low cost kompanija EasyJet, koristeći veštačku inteligenciju, prilagodila svoje usluge kako bi uspela da se obraća svakom pojedinačnom putniku prilikom prodaje i poslovanja.

Na osnovu toga, moguće je koristiti ovu tehnologiju i prilikom pregleda pasoša i popunjavanja upita na aerodromu, što znatno smanjuje vreme čekiranja i povećava efikasnost celog aerodroma.

Povećan broj putnika – tehnologija kao sredstvo smanjenja gužve

Još jedna funkcija veštačke inteligencije je da, tokom najvećih gužvi na aerodromu u toku dana, može bolje da alocira potrebne resurse i smanji “začepljenja”. Već pomenuta prediktivna analiza, koja za cilj ima virtuelno modeliranje stvarnosti, može na odgovarajući način da predvidi vrhunac dana, u smislu gužve, i na odgovarajući način reši problem.

Blokčejn tehnologija – poboljšanje operativne efikasnosti

Velika popularnost blokčejn tehnologije (blockchain technology) u finansijskom sektoru preliva se i na ostale grane poslovanja, pa tako i na avio industriju. Aplikacije koje koriste avio kompanije u znatnoj meri poboljšavaju operativnu efikasnost i poslovanje podižu na viši nivo.

Umesto da prikupljaju podatke od svakog pojedinačnog putnika preko fizičkog očitavanja, kompanije mogu lične podatke da skladište u veliku virtuelnu bazu iz koje onda jednostavno “izvlače” sve što im je potrebno. Pristup je ograničen na samo one ljude koji u hijererhiji zauzimaju dovoljno visoku poziciju da mogu da upravljaju podacima.

Aplikacije mogu da utiču i na razvoj kreativnosti kompanije, pa je tako moguće broj pređenih kilometara putnika valorizovati u sistemu podataka, na način da kompanija nagrađuje svoje putnike. Bilo da je u pitanju popust na kupovinu karata, postajanje članom kluba putnika neke avio kompanije ili nešto treće, aplikacije pojačavaju interaktivnost između avio prevoznika i putnika, doprinoseći tako bolje poslovnom funkcionisanju.

Pametni telefoni – integralni deo avio industrije

Pametni telefoni (smarthpone) su tokom informatičke revolucije postali integralni deo svakodnevice, “prirodni” nastavak čovekove ruke i neizostavan deo obavljanja poslova. Tako su i avio kompanije usvojile koncept pametnih telefona kao integralnog dela poslovanja sa klijentom.

Platforme na pametnim telefonima, koje kompaniju povezuju sa putnicima od trenutka bukiranja letova, pa sve do trenutka sletanja, imaju za cilj povećanje zadovoljstva klijenta, ali i mogućnost stalnog kontakta i obaveštavanja putnika o novim informacijama. Tako je, na primer, Delta Airlines, svojim putnicima omogućila da se preko telefona čekiraju do 24h pre leta, kako bi se smanjile gužve na šalterima.

Veliki uspon tehnologije u svim porama društva vodi ka drugačijem svetu u kojem se stvari menjaju munjevitom brzinom. Zato ne treba da čudi što je vazdušni saobraćaj, koji beleži rast broja putnika iz godine u godinu, deo digitalne revolucije kojoj se kraj ne nazire.

Piše: Avokado

Leave a Comment