Kako aplikacije utiču na razvoj kreativnosti?

Da li ste od onih koji mnoge negativne pojave u društvu pripisuju razvoju tehnologije, ili pak verujete da čovečanstvu ništa bolje nije moglo da se desi? Koji god stav da zauzimate, u narednim redovima ćemo pokušati da ukažemo na to kako tehnologija pozitivno utiče na decu i odrasle, ukoliko se koristi na pravi način.

Neke od najboljih stvari koje je tehnologija iznedrila su pametni telefoni, neograničen internet i dostupnost svih informacija u trenutku, a kao vrlo zanimljiv produkt su se izdvojile i kreativne aplikacije.

Ukoliko napravite pametan izbor aplikacija koje ćete imati na svom telefonu, neke od njih vam mogu pomoći da lako savladate strani jezik, da obezbedite svom detetu virtuelnog učitelja ili da dizajnirate komad odeće – na ekranu svog mobilnog telefona.

Kreativne aplikacije: razmišljanje umesto pukog tipkanja

Suština kreativnih aplikacija je u podsticanju korisnika na stvaranje, kreiranje i rešavanje određenih problema. Sve to zahteva razmišljanje i dosetljivost, a da biste trenirali svoju kreativnost više vam nisu potrebni radni sto, blok, olovke ili neki sličan materijal.

Potreban vam je mobilni telefon ili tablet pomoću kojeg na putu do posla možete stvoriti svoju kreaciju, i sačuvati skicu koja je uvek podložna novim prepravkama i dodacima. Kada nemate dovoljno vremena da posetite svoj kreativni hobi centar, iskoristite pogodnosti internet prodavnice i pronađite sjajne aplikacije koje će vas zabaviti, ali i edukovati.

Ukoliko aplikacije namenjene isključivo zabavi zamenite onima koje će vam za 15 minuta korišćenja na dnevnom nivou pružiti konkretan “proizvod”, brzo ćete uvideti sve njihove benefite.

#1 Sketchbook – aplikacija za kreativce u pokretu

Autodesk Sketchbook je aplikacija za crtanje i slikanje namenjena svim uzrastima ljubitelja ove vrste umetnosti. Reč je o odličnoj bazi za stvaranje kvalitetnih crteža, koja raspolaže sa fluidnim olovkama i nizom opcija i funkcija za unapređenje kvaliteta crtanja i slike. Najnovija verzija aplikacije nudi preko 130 vrsta četkica, predvidive linije, mogućnost vraćanja unazad korak po korak, veliki broj lenjira i mnoštvo drugih funkcija.

Brojne alatke za profesionalce su se ranije naplaćivale, međutim, kako razvoj tržišta forsira potpuno besplatne aplikacije sa raznovrsnim mogućnostima, tako je i Autodesk stavio ovu aplikaciju na raspolaganje potpuno besplatno. Mogućnosti za crtanje nikada nisu bile pristupačnije, naprednije i inovativnije, pa ukoliko je crtanje vaš hobi, ovo je definitivno aplikacija koja treba da se nađe i na vašem telefonu/tabletu.

#2 iMovie – pretvorite video u filmski spektakl

iMovie je aplikacija koja pomera granice kada je uređivanje video zapisa u pitanju, jer pruža mogućnost da običan snimak iz memorije vašeg telefona pretvorite u skoro profesionalan prikaz pomoću raznih opcija u aplikaciji. iMovie je fenomenalno rešenje za one koji uživaju u kvalitetnim video zapisima, a nemaju dovoljno vremena da se bave dugim procesima uređivanja klipova na računarima.

Ova aplikacija je uzela u obzir to da je njena ciljna grupa stalno u pokretu, pa je sve raspoložive opcije za montiranje i sređivanje videa učinila maksimalno praktičnim i jednostavnim, uz zadržavanje kvaliteta i efektnosti svih opcija za uređivanje snimaka.

Zahvaljujući iMovie-u, putovanja i razni događaji dobijaju potpuno novi dimenziju jer odmah po snimanju, za samo nekoliko minuta, možete da napravite pravi filmski spektakl od onoga što ste sami snimili, i sve to dok čekate metro ili se odmarate na klupi u parku.

#3 DuoLingo – 20 minuta dnevno za učenje stranog jezika

DuoLingo je sjajna alternativa društvenim mrežama i svemu onom što listate kada “uhvatite” 15 minuta u toku dana za pregledanje novosti putem telefona. Reč je o aplikaciji za kreativno učenje stranih jezika, koja će vam dati fenomenalnu osnovu za usavršavanje i konverzaciju na bilo kom stranom jeziku.

Dakle, aplikacija nudi mogućnost da dobro savladate osnove i bazične principe nekog stranog jezika, na osnovu kojih ćete lakše upiti sva kasnije stečena znanja. Funkcioniše po principu rešavanja kratkih lekcija gde prevodite reči, slažete ih u rečenice, pišete kratke fraze i svakodnevno ponavljate gradivo sa prethodnog časa.

Za produktivan ishod korišćenja aplikacije, potrebno je da joj se posvetite svega 20 minuta dnevno, što verujemo da nije nikakav problem. Čak i ako smetnete sa uma ovu aktivnost u toku dana, aplikacija je tu da vas podseti gde ste stali, šta ste to poslednji put uradili, pa čak i da proveri koliko ste zapamtili fraze naučene tokom poslednjeg korišćenja aplikacije.

Dečije kreativne aplikacije

Tablet u dečijim rukama ne mora nužno biti negativna pojava. Kako će tehnologija uticati na dete je u najvećoj meri u rukama roditelja, pa ukoliko se na vreme pobrinete da dete pretražuje samo adekvatan i kvalitetan sadržaj, nećete imati nikakvih problema sa njegovim doživljajem telefona i svego što u njemu postoji.

#1 Hoopa City

Hoopa je nilski konj kome je potrebna pomoć da sagradi svoj dom. Ova aplikacija zahteva od deteta da pruži pomoć imaginarnom prijatelju i da poslaže ciglu, stolicu, sto i krevet na njihovo mesto. Igrica podstiče dete da razmišlja o kombinaicji različitih elemenata u domu, i da donosi logičke zaključke o njegovom uređenju, doduše, na vrlo pojednostavljen način. Aplikacija je namenjena deci predškolskog uzrasta.

#2 Kids Doodle – aplikacija za male umetnike

Ono što je Sketchbook za odrasle, to je Kids Doodle za najmlađe. Reč je o aplikaciji za crtanje koja nudi širok izbor četkica, veselih boja, oblika i funkcija za uređenje crteža. Deca svoje kreacije mogu čuvati, menjati ili brisati, a kreativna zabava je zagarantovana.

#3 Monkey Preschool Lunchbox

Poenta aplikacije je da se majmunčiću spremi užina za školu. Užina se sprema rešavanjem jednostavnih zagonetki, sabiranjem i oduzimanjem voćkica i poslastica, Takođe, igrica uključuje igru memorije – od deteta se traži da spoji dve iste kartice sa voćem ili da upari određene namirnice na pravi način. Igrica ima nekoliko nivoa, a svaki se završava nagradnim stikerom nekog crtanog junaka koje dete kači na svoju personalizovanu virtuelnu tablu.

Ovo su samo neke od aplikacija koje izuzetno korisno utiču na decu, jer prelazeći igricu nesvesno uče da broje, sabiraju, oduzimaju, a istovremeno uvežbavaju memoriju što je vrlo bitno pred polazak u školu. Aplikacije su potpuno prilagođene dečijem uzrastu, pa roditelji ne moraju da brinu kada se deca bave ovim igricama. Takođe, odrasli svoje slobodno vreme mogu da provedu na koristan način, uz samo nekoliko minuta korišćenja aplikacija koje inspirišu, edukuju i treniraju moć opažanja korisnika.

Piše: Avokado.rs

 

Leave a Comment