Digitalni Beograd: koliko je moderan u očima turista sa Zapada

Dolaskom četvrte industrijske revolucije u naše živote, promenio se ne samo način na koji svet funkcioniše već se promenio i način na koji se taj isti svet kreće. Kako tehnički, tako i mehanički. Turisti više ne moraju da se raspituju o putovanjima isključivo u zgradama poslovnica turističkih agencija, već je internet omogućio putnicima beskonačan niz mogućnosti.

Međutim, jedna stvar koja se nije promenila je želja putnika da putuju sigurno. Zato se digitalizacija konstantno trudi da turistima olakša život. Po ugledu na razvoj Silicijumske doline i čitavog spektra međunarodnih kompanija, svetske metropole trude se da na što bolji način implementiraju tehnologiju u svakodnevni život. U nastavku pročitajte da li je i koliko digitalni Beograd moderan u očima turista sa Zapada.

Online rezervacije smeštaja – način da se putuje sigurno

Podatak da je prošle godine u Americi više novca turista potrošeno na smeštajne kapacitete onlajn servisa Airbnb nego na hotelskog giganta – Hilton, svedoči o promeni navika kod turista širom sveta. U Beogradu postoji oko 4.000 smeštajnih kapaciteta koje nudi ova platforma, a glavna odlika ovakvog načina rezervacije je da zahteva uvid u lične podatke kako bi se sačuvala bezbednost turista i ugostitelja.

Prihod još jednog popularnog sajta koji nudi nehotelski smeštaj – Booking prošle godine dostigao je cifru od 2,8 milijardi dolara. Preko ovog sajta veliki broj putnika rezerviše svoj boravak u glavnom gradu. Nedavno je Ministarstvo, trgovine i turizma donelo odluku o oporezivanju usluga stan na dan kako bi se prava putnika još više zaštitila.

Aplikacija za gradski prevoz

Prvi susret turiste sa Beogradom nakon sletanja na beogradski aerodrom, dolaska na autobusku stanicu ili prispeća na peron železničke stanice uglavnom je gradski prevoz. Bilo da se uputio ka hotelu, restoranu ili nekoj od znamenitosti glavnog grada, svaki turista koji dolazi sa Zapada treba da se upozna sa prevozom.

Tako i u Beogradu postoji aplikacija za pametne telefone. BusPlus aplikacija za android telefone turistima pruža spektar servisnih informacija kao što su spisak svih linija sa brojem i nazivom, red vožnje u dnevnom saobraćaju, kodove stajališta za odabranu liniju na mapi, kao i cene svih busplus kartica u tarifnom sistemu grada.

Pored toga, moguće je na stajalištu ukucati šifru istog i poslati sms kod nakon kojeg se dobija povratna informacija o trenutnoj poziciji svih vozila. To je verovatno pristupačniji deo turistima sa Zapada, jer sama BusPlus aplikacija još uvek nema verziju na engleskom jeziku.

Srpski Uber – naručivanje taksija preko aplikacije

Ako se turisti, pak, odluče na drugačiju varijantu prevoza jer žele da izbegnu gužve ili su prvi put u Beogradu pa nisu sigurni u svoje poznavanje trasa gradskih autobusa, CarGo aplikacija omogućava im da naruče taksi onako kako su već navikli korišćenjem Uber-a.

Korišćenje aplikacija zahteva prilaganje ličnih dokumenata, kao što su ime, prezime, email adresa i broj kreditne kartice. Usluga se naplaćuje automatski a korisniku na mejl stiže račun. Iako Uber ne postoji kod nas, ova aplikacija je zbog svoje sličnosti sa aplikacijom sa Zapada privukla pažnju javnosti.

Višejezični digitalni vodič kroz Beograd

Turistički vodiči koji zastavicama mašu po centru grada, pričaju okupljenim turistima o istorijskim anegdotama i upućuju ih na dobre restorane i kafiće sve češće padaju u drugi plan zbog aplikacija koje menjaju su zamenile turističke vodiče.

Tako je digitalni vodič kroz Beograd – aplikacija Belgrade Info Guide supsitut za pravog turističkog vodiča. Višejezični vodič kroz glavni grad u formi aplikacije za pametne telefone sadrži mapu sa oko 1500 ucrtanih objekata sa znamenitostima, kulturnim ustanovama i ugostiteljskim objektima, koji su međusobno razvrstanu u odeljku Where To? ove aplikacije.

Aplikacija sadrži i višejezični audio vodič koji su pisali iskusni turistički vodiči, a koje su snimali “native-speaker” naratori. Tako su turisti sa Zapada u mogućnosti da se upoznaju sa istorijom grada Beograda, njegovim savremenim opisom i da uživaju u pričama koje krase glavni grad Srbije.

Još jedna aplikacija koja priča o starom Beogradu je Beograd priča (Belgrade Talking) aplikacija za Android i iOS sisteme. Kroz kameru telefona uperenu ka nekom objektu, aplikacija kroz “izmenjenu stvarnost” opisuje bogatu istoriju znamenitosti Beograda. Aplikacija, nakon svog preuzimanja, ne iziskuje dodatne troškove rominga pa je to još jedna prednost ove aplikacije.

Boravak u glavnom gradu Srbije još uvek nije nalik “tehnološkom ponosu” Izraela – Tel Avivu ili gradu sa najbržim protokom interneta u Evropu – Stokholmu, ali je digitalizacija Beograda olakšala život turistima i približila ga modernim tokovima Zapada.

Leave a Comment