,

Top pet digitalnih trendova u ugostiteljstvu

Gotovo da ne postoji sfera u kojoj digitalni trendovi nisu uzeli primat nad tradicionalnim poslovanjem, a to je naročito slučaj sa ugostiteljstvom, koje se upravo pod uticajem modernih tehnologija i inovacija znatno menja i unapređuje iz godine u godinu. 

Odlazak u omiljeni restoran na večeru ili izbor hotela za godišnji odmor više nije isti kao pre pet godina, jer postoji niz lakših i bržih načina da rezervišete svoje mesto za stolom ili obezbedite adekvatan smeštaj, bez gubljenja vremena i ličnog kontakta sa predstavnicima ugostiteljskih objekata. 

U nastavku teksta se bavimo najpopularnijim digitalnim trendovima, koji su na vrlo efikasan način unapredili ugostiteljstvo i učinili ga pristupačnijim ljudima širom sveta.

#1 Rezervacija mesta putem aplikacija

Aplikacije su olakšale mnogo toga u našim životima, a mnoge stvari su postale dostupne uz minimalno potrošeno vreme. Jedna od tih stvari je izlazak na večeru, u klub ili bilo koju vrstu dnevnog ili noćnog provoda, bilo kada! 

Aplikacije funkcionišu vrlo jednostavno – dovoljno je da ih instalirate, i dobićete kompletnu prezentaciju ponude određenog ugostiteljskog objekta, u samo nekoliko klikova. Trend ovakvih rezervacija je prisutan i kod nas, pa bilo da su u pitanju klubovi, barovi, restorani ili kafane u Beogradu, možete se osloniti na aplikacije koje će vam uštedeti vreme i sačuvati mesto u vašem omiljenom lokalu!

#2 Online bukiranje smeštaja 

Savremeno hotelijerstvo bi verovatno bilo nezamislivo bez opcije online bukiranja, koje u ogromnoj meri olakšava organizaciju puta i boravka u hotelima širom sveta. Za pravljenje ovakve rezervacije je potreban samo pristup internetu i nekoliko minuta za pretragu hotela i online rezervaciju, a korisnici mogu da bukiraju smeštaj direkto na internet prezentaciji smeštajnog objekta, ili putem specijalizovanih platformi za bukiranje. 

Na ovaj način, gosti ne samo da lako i brzo rezervišu smeštaj, već imaju uvid i u to koliko je soba slobodno, kako se kreću cene i kakvi su utisci onih koji su već boravili na istom mestu. 

Takođe, uz booking platforme je moguće rezervisati smeštaj u bilo kom delu sveta, bez obzira na to odakle dolazite. Ovo je olakšavajuća okolnost za sve, a naročito za poslovne ljude koji često putuju usled sastanaka i drugih poslovnih obaveza širom sveta.

#3 Virtuelne ture kroz hotele

Ugostitelji širom sveta stiču puno poverenje svojih posetilaca između ostalog i fenomenalnim virtuelnim turama pomoću kojih svako od nas može “prošetati” kroz hotel, restoran ili željenu destinaciju, putem pametne tehnologije koju gotovo svi posedujemo. 

Najveća prednost virtuelnih tura je mogućnost sticanja realnijeg utiska o prostoru i usluzi, u odnosu na fotografije koje često umeju da stvore nerealnu sliku. Virtuelnim šetnjama se ujedno obezbeđuje i duži boravak posetilaca na sajtovima hotela, a odličan su “alat” za izdvajanje iz konkurencije. 

Virtuelnim šetnjama stičete mnogo bolje vizuelne informacije u odnosu na druge vrste prezentacije hotela, a ugostiteljski objekti na ovaj način pružaju mogućnost da prvo zamislite sebe u ambijentu kojim se “šetate”, pa tek onda da izvršite rezervaciju. 

#4 Ocenjivanje lokala kroz recenzije na Google-u 

Vrlo važan deo internet prezentacije ugostiteljskih objekata su i recenzije korisnika (Google reviews), koje pružaju najrelevantniju sliku o hotelu, restoranu ili nekom drugom objektu za koji se recenzija ostavlja. 

Tehnologija omogućava korisnicima da putem svojih naloga napišu svoje utiske o uslugama ugostiteljskih objekata, koji ujedno mogu poslužiti i kao preporuke za buduće posetioce istih lokala. Naravno, ocene nisu uvek pozitivne, zbog čega Google recenzije i jesu vrlo verodostojan prikaz onoga što možete da očekujete u hotelima i restoranima koje pretražujete. 

#5 Uslužni roboti u bliskoj budućnosti

2018. godina je prošla u znaku veštačke inteligencije, budući da je čak 25 odsto velikih preduzeća u Evropskoj uniji koristilo robote u svom radu. Pitanje je vremena kada će ovaj trend postati podrazumevan deo usluga u ugostiteljstvu, pa budite spremni na to da vam poručenu hranu na kućnu adresu dostavi robot, a jedan takav će vas sigurno u nekom trenutku dočekati u hotelu i preuzeti vaš prtljag radi transporta u sobu. 

Roboti u uslužnim delatnostima nisu novost, ali činjenica je da svet još uvek nije potpuno naviknut na njih. Ipak, sve ukazuje na to da će budućnost biti u znaku veštačke inteligencije više nego ikad, a to podrazumeva i robote na svakom koraku. 

Ovo su samo neki od najpopularnijih trendova u ugostiteljstvu, koje je svoju uslugu gotovo potpuno digitalizovalo i podredilo potrebama gostiju. Savremena praksa pokazuje da sa Booking-om, aplikacijama, modernizacijom i unapređenjem usluga u ugostiteljstvu nije kraj – naprotiv, sasvim sigurno se nalazimo pred nizom novih olakšica koje će hotele i restorane učiniti još pristupačnijim i prijatnijim za boravak.

Avokado.rs

Leave a Comment