,

Napredni softveri u automobilima koji pospešuju bezbednost ali i komfor vozača

Rastući zahtevi tržišta automobila idu u korak sa stalnim tehnološkim napretkom i razvojem novih pristupa u stvaranju automobila. Automobilska industrija stalno uvećava potrebu za inovacijama, što drastično podiže upotrebu softvera u vozilima.

Inovacije se javljaju na poljima kokpit tehnologije, naprednih sistema koji vozačima pomažu prilikom vožnje, autopilota u automobila, elektrifikacije vozila i mnogim drugim poljima koja uključuju tehnološki pristup. Automobili se dizajniraju u skladu sa softverskim dodacima, pa se i izgled vozila uklapa u moderan koncept naprednih tehnoloških rešenja.

Postoji nekoliko ključnih trendova koji utiču na električnu arhitekturu automobila, a koji dovode do usavršavanja kompjuterskih platformi, menjajući strukturu automobila, sa posebnim naglaskom na bezbednost i funkcionalnost vozila.

Naravno, klasični aspekti poput jačine motora i snage koju proizvode akumulatori su bitni, ali je kod tehnoloških inovacija naglasak na revolucionarnim rešenjima koja menjaju pejzaž automobilske industrije. U nastavku teksta saznajte više o naprednim softverima u automobilima.

Autopilot – softver za samostalnu vožnju 

Proizvođači automobila teže ka stvaranju vozila koja bi u potpunosti ili makar delimično mogla samostalno da upravljanju četvotočkašem. Softveri za samostalnu vožnju, namenjeni u komercijalne svrhe, nalaze su u razvojnom procesu. Jednom kad izađu na tržište, vozači će biti u prilici da sednu pozadi i kolima “naruče” gde žele da idu.

Softver će analizirati sve moguće rute dolaska do željene destinacije i odrediti onu koja je najoptimalnija za to. Softver će, takođe, rešavati i sve druge indikatore, poput ograničenja brzine, skretanja i blokada na putu. Automobilska industrija će uz pomoć ovog softvera razviti automobile predviđene i za duže i za kraće destinacije, a autopilot definitivno predstavlja jednu od stvari koja će do temelja uzdrmati tržište četvorotočkaša.

Softver za navigaciju u vozilima

Za razliku od autopilota, softver za navigaciju u vozilima se naširoko koristi u vozilima već dugi niz godina. Ovaj tip softvera je danas postao neodvojivi deo novih modela, ali postoje i opcije ugradnje u modele koji ih inicijalno nemaju. Glavna prednost ovog softvera se odnosi na navigacijsku ulogu koja vam pomaže da nađete željenu destinaciju.

Softver je uglavnom ugrađen u uređaj za satelitsku navigaciju koji utvrđuje trenutnu poziciju vašeg vozila, u odnosu na destinaciju na koju želite da otputujete. Ovakva softverska rešenja treba da stvore aplikacije koje se u potpunosti prilagođavanju iskustvu vozača i nude intuitivne solucije. 

Softverska rešenja za bezbednost u saobraćaju

Softveri namenjeni bezbednosti automobila su dizajnirani tako da osnaže automobil i doprinesu većoj bezbednosti na putu. Bezbednosni dodaci koje ovi softveri inkorporiraju tiču se sprečavanja sudara i automobilskih nesreća stalnim obaveštavanjem vozača, kao i preuzimanjem kontrole u toku vožnje.

Rešenja koja ovi softveri donose prilagođavaju se bezbednosnim standardima, a uključuju automatsko kočenje, automatsko svetlosno signaliziranje, ukazivanje na “slepe uluce” i pomoć prilikom parkiranja. 

Povećanje potreba za funkcionalnom bezbednošću omogućava softverskim dizajnerima da razmatraju nove tipove rešenja za automobile. Neki proizvođači bezbednosna rešenja ugrađuju u svoja modele, dok ih drugi uključuje u brojne pakete i ponude.

Softveri namenjeni zabavi vozača

Sa napretkom različitih tehnologija, pametnih telefona i industrije zabave, vreme koje provodimo u automobilima se drastično promenilo. Nekada je glavna zabava prilikom vožnje bio radio, a danas se automobil sastoji od hardvera i softvera koji pruža audio-vizuelne vidove zabave.

Zabava automobilima je prošla dug put od audio kaseta do modernih automobila sa Blutut konekcijom, bežičnu internet konekciju i daljinsko upravljanje vratima i prtljažnikom. Novi softveri u automobilima prilagođavaju se pametnim telefonima i društvenim mrežama, kao i aplikacijama koje podstiču kreativnost, dok inkorporiraju i posebne dodatke za bežični internet.

Rastuća automobilska industrija nudi softverska rešenja koja idu u korak sa tehnološkim napretkom i inovacijama. U skladu sa zahtevima kupaca, kao i tehnološkim tržištem, napredna softverska rešenja u automobilima zavise i od hardverske podrške. Zbog toga je saradnja između programera i proizvođača automobila ključ daljeg napretka u oblasti kompjuterskog pristupa proizvodnji vozila.

 

Avokado.rs

Leave a Comment