EU predlaže da Google i Facebook moraju plaćati za preuzimanje sadržaja

29. avgust 2016. – EU komisija je predložila mere koje bi dale veća prava medijskim kućama u naplaćivanju sadržaja tj. vesti koje preuzimaju i objavljuju kompanije poput Google-a i Facebook-a

Predložene mere su deo reformi koje Evropska komisija namerava da razmatra u septembru ove godine. Osnovni cilj mera je osnažiti prava onih koji investiraju u kreiranje i kreiraju originalni sadržaj, uključujući pisce, muzičare, izdavačke i medijske kuće.

Guardian prenosi da Google ima dugu istoriju neslaganja sa medijskim kućama. Neka istraživanja su pokazala da korisnici Google News servisa čitaju samo naslove i ne prate linkove ka web sajtovima koji su ih objavili, a izdavači već godinama optužuju Google za prisvajanje profita od oglasa koji prate takve sadržaje. Tako su španske medijske kuće 2014. godine prekinule saradnju sa ovim servisom, a nemački izdavači ove godine su podneli tužbu civilnom sudu.

“Održivost izdavačke industrije u EU je u pitanju, uz rizik negativnih posledica na medijski pluralizam, demokratsku debatu i kvalitet informacija“, kaže se u dokumentu.

Leave a Comment