,

Ekologija – kako biti ekološki osvešćen i zašto je to važno?

Zeleni pokret kako ga mnogi zovu nije nova pojava, međutim poslednjih godina zaokuplja pažnju sve većeg broja građana. Ekološka osvešćenost je pojam koji govori da osoba živi, misli i dela u skladu sa prirodom – čineći sve da smanji zagađenost životne sredine.

Postavlja se pitanje je u kojoj meri vam je ekološka osvešćenost važna – na ličnom ili globalnom nivou. Razlika je u tome da li vi živite po svojim principima ili imate želju da svoja uverenja i stavove proširite i na neke druge, veće grupe ljudi.

Kako svaka ekološki osvećena osoba prvo treba da krene o sebe, u nastavku teksta objasnili smo načine na koje možete promeniti svoj dosadašnji život kako bi više vodili računa o životnoj sredini.

#1 Tekstilna industrija i ekološki prihvatljivi materijali

Da li ste znali da je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača životne sredine?

Po zvaničnim podacima godišnje se u našoj zemlji proda više od 80 000 tona odeće, a kupljena odeća se u proseku nosi samo godinu dana pre nego što se baci ili pokloni nekom drugom. Verovatno niste ni svesni, ali ova velika količina odeće u otpadu godišnje značajno zagađuje životnu sredinu.

Šta mi možemo učiniti povodom toga?

Fast fashion ili kako na našim prostorima kažu brza moda, više se posvećuje količini proizvedenih stvari nego njihovom kvalitetu, a najčešće se stvari izrađuju od veštačkih materijala. 

A upravo sama proizvodnja stvari od veštačkih materijala najviše zagađuje okolinu. Ono što pojedinac može da uradi je da napravi promene u sopstvenom životu. Umesto odeće od veštačkog materijala, kupite onu od prirodnih materijala kao što su lan, vuna i pamuk.Ovo se odnosi i na sve druge proizvode od tekstila koji se često koriste. Mekani peškiri za svakodnevnu upotrebu, osim što će više prijati vašoj koži, biće dugotrajniji, a samim tim će vam i uštedeti novac. Isto važi i za odeću – odeća od kvalitetnog materijala trajać duže, neće promeniti oblik ili boju, pa samim tim nećete biti prinuđeni da u kratkom vreneskom periodu kupujete novu.

#2 Reciklaža – sortirajte otpad

Reciklaža je najbolji način za smanjenje otpada na deponijama, kako bi pomogli zaštiti životne sredine i očuvanju planete. To možete učiniti na nekoliko načina, a bilo koji da odaberete nećete pogrešiti. Glavna stavka u recikliranju je sortiranje otpada prema vrsti materijala od kojeg je napravljen.

Širom grada možete videti posebne kante za reciklažu, gde je svaka od njih namenjena određenoj vrsti otpada – plastične PET i tetrapak ambalaže, papir i karton, MEt ambalaže. Ove kante obojene su različitim bojama kako bi se građani lakše snašli pri razvrstavanju. Zvona za staklo su takođe lako prepoznatljiva zbog svog zaobljenog oblika i one služe za odlaganje staklenih ambalaža.

Takođe, nova pojava kod nas su i reciklomati – aparati u kojima možete ubaciti otpad za reciklažu i zauzvrat dobiti određenu novčanu nadoknadu. Taj novac možete iskoristiti za sebe ili automatski donirati u dobrotvorne svrhe. Na taj način korist je višestruka – osim što pomažete u očuvanju planete takođe pomažete i onima kojima je to najpotrebnije.

#3 Ušteda električne energije – jednostavno smanjite potrošnju struje

Sledeći način na koji možete doprineti zaštiti životne sredine je veoma jednostavan. Jedino što je potrebno je da obratite pažnju na svoj mesečni utrošak električne energije i pokušate da ga smanjite. Iako se možda čini nemoguće, jednom kada probate uvidećete koliko se nesvesno elekrična energija rasipa i da možete sasvim normalno funkcionisati i sa mnogo manje potrošene struje.

Kako se dnevno potroši velika količina električne energije na nivou grada ili države, mala ušteda svakog pojedinca može značajno uticati na ukupnu uštedu energije. S obzirom na to da se pri proizvodnji struje koriste goriva koja su štetna za planetu, sa smanjenjem potrebe za strujom, smanjiće se i njena proizvodnja i štetan uticaj na životnu sredinu.

#4 Potrošnja papira – zamenite papirne proizvode

Jedano od aktuelnih pitanja u ekologiji je i potrošnja papira. Papirni proizvodi se koriste širom sveta u ogromnim količinama, verovatno većina ljudi nikad nije ni pomislila koliko otpada se tako stvara. Način za to je ili smanjenje potrošnje ovih proizvoda ili potpuno eliminisanje papirnih proizvoda iz upotrebe.

Kako je potpuna eliminacija verovatno previše ekstremna za one koji tek počinju svoj ekološki put, korigovanje potrošnje je takođe odličan start. Na primer, zamena papirnih proizvoda onim koji se mogu upotrebiti više puta neće uticati na vaš život a značajno može uticati na smanjenje otpada. Idealan primer za to su kuhinjski ubrusi koje većina domaćinstava koristi.

Zamislite sad kada bi svako od tih domaćinstava ubruse zamenilo krpama ili peškirima. Nije velika razlika zar ne? Mala promena za čoveka, a velika za planetu. Ovakvih primera je mnogo, a vi odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom približili ekološki osvećeno ponašanje i da ste shvatili njegovu važnost, te da ćete i vi malim delima početi da doprinosite očuvanju naše planete.

Leave a Comment