Značaj interaktivnih i video sadržaja u obrazovanju

Ne može se poreći uticaj digitalnih video zapisa na našu svakodnevnu kulturu. Sajtovi za razmenu video zapisa na mreži kao što su YouTube, Vimeo i Metacage mogu se pohvaliti milionskom publikom. Budući da digitalni video zapisi nastavljaju dobijati ogromnu
popularnost, čini se prirodnim da se ova platforma proširi i na obrazovni sistem. Današnji učenici koriste obrazovne video zapise kao alat za učenje svega i svačega, od osnovnih veština poput menjanja gume do najnovijih plesnih pokreta za TikTok trend.

Ono što je zanimljivo jeste da milenijalci čine 92% publike koja gleda digitalne video zapise. Činjenica jeste da apstraktne teme koje su se nekada činile teškim za predavanje i učenje, sada su pristupačnije i razumljivije zahvaljujući dostupnosti efikasnih obrazovnih video platformi za onlajn učenje.

Neke od najznačajnijih prednosti korišćenja video zapisa u obrazovanju su činjenica da potiču kreativno razmišljanje i razvijaju sposobnosti rešavanja problema. Takođe, video sadržaji su veoma dostupni, a korišćenje može da bude nezaboravno i sveobuhvatno.

YouTube, znatno najpopularnija video platforma, postala je više od vida zabave. Studije
pokazuju da više od 50% gledalaca ide na YouTube kako bi naučili kako da urade nešto što nikada ranije nisu radili. Takođe, video zapisi su prenosivi, što nudi neverovatan nivo fleksibilnosti i nastavnicima i učenicima. Pristup video zapisima bilo gde i bilo kada takođe pruža širi doseg u obrazovnoj praksi.

Najbolja praksa u onlajn obrazovanju je bila uklopljena kao interaktivna igra između studenata i platforme. Na primer, na sličan način kao što neke od najboljih onlajn igara na internetu, bilo da se radi o igejming industriji ili nekoj drugoj, koriste razne alate i zabavnu grafiku da bi privukle igrače, tako i platforme pokušavaju da urade sa softverom za učenje.

Video naglašava digitalnu pismenost 

Od vitalnog je značaja da učenici ne vide školsku i digitalnu pismenost kao zasebne celine. Treba ih gledati kao integrisane komponente obrazovanja. Digitalna pismenost je obavezna veština 21. veka koja je preduslov za skoro svaki posao. 

Samim tim, što su učenici više izloženi tome u školi, postaće veštiji i imaće više samopouzdanja. Studenti koji snimaju, edituju i izlažu svoje video zapise zapravo uče neprocenjive veštine. Međutim, korišćenje video zapisa u učionicama je efikasno samo ako ih prati odgovarajuća oprema. 

Spora veza ili pogrešan ekran mogu pokvariti uticaj video zapisa, što samo ohrabruje nastavnike da koriste video zapise na različitim platformama, u zavisnosti od kvaliteta videa i vrste dostupne opreme.

Biti samouk sikada nije bilo lakše

Kao što već znate, u današnjem svetu je sve elektronsko i obrazovanje nije izuzetak. Za onlajn učenje potreban je samo pristup internetu i spreman si za rad. Uz mogućnost da sve sami pronađete na internetu, učenje postaje sve nezavisnije, samim tim broj samoukih ljudi iz godine u godinu raste.

Divna stvar ovog digitalnog sveta u kome živimo jeste ta da ne moramo da zavisimo od bilo koga da nas usmeri na određenu lokaciju ili nauči nešto što nas interesuje jer video zapisima možemo pristupiti bilo kada i bilo gde. 

Učenje i zabava je savršena kombinacija za generaciju Z 

Jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću jeste da je pažnja novih generacije veoma kratka, toliko da mnogi učenici smatraju da je tradicionalna metoda učenja dosadna i nezanimljiva. Animacija i interaktivnost ne samo da privlače pažnju današnjih učenika, već je i zadržavaju. 

Dodatno, interaktivni i video sadržaji u okviru nastavnog plana i programa pomažu učenicima da bolje savladaju gradivo. Učenici često mogu vrlo brzo da izgube interesovanje kada se suoče sa nekim složenim pojmovima. 

Međutim, direktnim primerima i animiranim i interaktivnim materijalima, nastavnici danas mogu lako objasniti komplikovane teme tako što istovremeno daju pokretne slike sa kreativnim idejama i primerima.

Leave a Comment