,

Vuk Ninić: Promena, jedina konstanta

Vuk Ninić, diplomirani inženjer informatike specijalizovan za razvoj novih pristupa u web dizajnu. Više od decenije je u tom poslu. Diplomirao na Univerzitetu Singidunum, na smeru Računarska grafika i dizajn. Dolazi nam iz Beograda. Na konferenciji #IR17 održao je predavanje pod nazivom „Promena, jedina konstanta“.

Učesnici su imali priliku da čuju kada je nastao web, kao i kako je  postao još jedan način za prenos informacija. Pričalao se o vremenu kada na računarima nije postojao browser. Već da bi smo došli do njega bilo je potrebno da nam neko dostavi. Odnosno da ga nabavimo preko floppy disk-a i onda instaliramo. Danas je,  što se tiče browser-a totalno druga priča. Pretraživači su postali brži sa više opcija, iz dana u dan se usavršavaju, ima ih više od stotinu. Vuk je govorio i o tome  da je početkom 90-ih  web smatran kao nešto za „štrebere“. Međutim, krajem 90-ih svi su hteli da budu na web-u. Kratko rečeno došlo je do pravog „buma“.  U to vreme su veće strane kompanije bile na web-u, smatrali su da ako kompanija nije na  web-u kao da ne postoji.

Vuk nam je predstavio primere sajtova koji su tada bili popularni i koji su imali dosta korisnika, ali vrlo brzo i nestali. Zašto je i kako došlo do toga možete pogledati u videu.

Takodje,  je govorio da su tada sajtovi bili jednostavniji, ali nisu bili korisni npr. jedan sajt avio kompanije preko kog danas mogu da se rezervišu karte i kupuju tada je bio samo sajt na kome smo mogli da nabavimo kontakt i tek onda da zovemo i završimo posao.

Vuk je učesnicima takođe pričao da je on u svojoj karijeri konstantno učio i uvodio nove stvari. Skrenuo je pažnju da nikad ne treba da radimo jedno isto. Jednostavno rečeno da uvek ostanemo „gladni znanja“. Konferenciju završava rečenicom “Današnji blagoslov, a istovremmeno i prokletstvo ako se bavimo IT-jem je to što stalno učimo novo.“ Ukoliko želite da saznate nešto novo pogledajte detaljnije u videu.

iRevolucija 2017

Leave a Comment