,

Prirodno oglašavanje – Native advertising

Svi smo upoznati sa napadnim reklamama na internet stranicama i socijalnim (društvenim/poslovnim) mrežama godinama unazad. Razvoj sadržaja interneta kao i pristupačnost istog doveo je do upotrebe interneta kao jednog od glavnih kanala oglašavanja. Međutim, prirodno je došlo do zasićenosti kod ljudi. Sigurno vam se desilo da napustite neku internet stranicu, jer je sadržaj jednostavno bio nepregladan zbog broja reklama. U silicijumskoj dolini već 12 godina vlada izraz „Banner blindness“ koji doslovno označava baner-slepilo.

Danas možemo videti da se taj broj reklama značajno smanjio. Možda ne smanjio, ali svakako je dobio novi ’’prirodniji’’ izgled. Šta to znači?

Prirodno oglašavanje tj Native advertising je vid oglasa koji se ’’stapa’’ sa izgledom te strane ili socijalnom mrežom i izgleda prirdno, kao da je deo sadržaja te stranice. Verovatno ste na zidu vašeg fejsbuka videli objave koje su zapravo reklame, ali izgledaju kao bilo koji post vaših prijatelja, on izgleda prirodno i nije očigledan oglas. Tek ispod naziva stranise možete videti slovima napisano da je taj post sponzorisan, ali da ne piše vi verovatno ne biste ni pretpostavili da je oglas.

Tako isto, kada tražite na Google-u nešto, prva 2-3 rezultata su sponzorisana, tj plaćena su da vam izađu prva. Međutim oni izgledaju kao i ostatak nesponzorisanih rezultata pretrage, jer je poenta da izgledaju prirodno.

Svaki sajt ili socijalna mreža ima različito pozicionirane ove prirodne oglase iz razloga što svaka ima svoj izgled i Neku formu. Oni se strateški ubacuju tamo gde će izgledati najprirodnije tj. Kao deo sajta. Jedini način da prepoznate da je to zapravo prirodni oglas jeste što će pisati da je on sponzorisan ili će jednostavno pisati ’’reklama’’.

Većina sajtova blogova i socijalnih mreža okrenule su se ka ovom vidu prikazivanja uslugu iz mnogobrojnih beneficija. Najveća prednost je vidljivost reklame. Zbog tolike averzije stvorene ka reklamama posetilac ih više ni ne primećuje, jer ih lako prepoznaje. Svrha samog reklamiranja jeste da se ta reklama i vidi i to je je najbitnija prednost ove vrste oglašavanja. Pošto sama reklama nije napadna sam posetilac se, oštro rečeno, ne oseća ugroženim.

Druga važna stvar je ta da je ta reklama verovatno relevantna za tog ko je posmatra. Targetiranje kod prirodnih reklama je veoma detaljno. Na facebooku to možebiti targetiranje onih koji su lajkovali vašu stranicu. S obzirom da su je lajkovali njima će u većini slučajeva ta reklama biti relevantna. Svakako vaša ciljna grupa mogu biti i potencijalni anovi ili korisnici. I kod ovakvog targetiranja šanse da ta osoba klinke na vašu reklamu je velika. Razlog tome jesu napadne banner reklame koje smo navikli da ni ne primećujemo. Sigurno vam se nekad prikazala banner reklama za neki proizvod ili uslugu koja bi vam se svidela, ali vi niste nikad kliknuli na tu reklamu, jer ste navikli da ih ni ne primećujete. Suprotan efekat imaju prirodne reklame. One imaju veću šansu da privuku korisnika, jer će im korisnik ’’dati šansu’’.

Prirodno oglašavanje je popularan izbor i sa ekonomske strane. Veoma su jeftine, a mogu da donesu velike rezultate. Istraživanja pokazuju da čak više od 50% ljudi klikne na prirodni oglas nego na baner oglas.

Prirodno reklamiranje raste i raste , svakako sa dobrim razlogom. Svako kompanija koja ima dobar nastup na internetu bi trebalo da ulaže u ovaj vid oglašavanje. Ovaj vid će sigurno dovesti do poboljšanja vidljivosti sajta, što samim tim znaći da će doći do veeg broj potencijalnih kupaca. Na kompaniji je samo da svoje usluge ili proizvode predstavi u najboljem mogućem svetlu.

Izvor: New Balance marketing agency

Leave a Comment