Prvi na projektu, četvrti u ukupnom plasmanu, Celje vidimo se uskoro!

Na nacionalnom turniru u robotici FIRST LEGO LEAGUE (FLL) održanom 2. februara u osnovnoj školi Ilija Birčanin u Zemun Polju, valjevski tim „eLaboranti“ je zauzeo više nego očekivano 1. mesto u projektnom delu kao i  4. mesto u ukupnom plasmanu. Tim rezultatom ekipa je na svom prvom takmičenju obezbedila plasman u Celje (Slovenija), 16. marta!

Program eLaboranti je pokrenut u okviru Udruženja iRevolucija iz Valjeva pod mentorstvom master dipl. Geografa Milice Milivojević, Suada Suljovića profesora informatike i programera Radovana Baštića sa ciljem razvoja robotike u Valjevu. Kostur tima ”eLaboranti” čine Gimnazijalci specijalnog smera Stevan Marjanović i Katarina Petrović, učenici II razreda, Sofija Janevski – I razred, zatim Nikola Nikolić i Marko Marković, učenici VIII razreda, kao i Jug Savić, učenik VII razreda Osnovne škole “Andra Savčić”.

Šta je FLL?

FLL (FIRST Lego League) je multidisciplinarni međunarodni program nastao 1998. u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je pokrenula Fondacija FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) i LEGO Education. FLL takmičenje u Srbiji 5. put je organizovalo Udruženje EduLab iz Zemuna. FLL nije samo robotsko takmičenje, već sveobuhvatan Program koji preko istraživanja projekta, timskog rada i programianja i konstrukcija robota, decu od 9 do 16 godina, treba da zainteresuje za karijeru u naučno-tehnološkom domenu. U svetu, ove sezone takmiči se preko 300 hiljada dece, a izazovi i misije su napravljeni od Lego kockica i identični su za sve. Oni ne rade jedni protiv drugih, već svi zajedno rade na otkrivanju i rešavanju problema iz stvarnog života.

Ove godine tema za takmičenje je vezana za svemir. Tim eLaboranti je kreirao projekat pod nazivom „TRASHIE“ – satelit za kontinuirano mapiranje i otklanjanje svemirskog otpada. „U svemiru postoje milioni objekata koji mogu imati razarajuće posledice po letelice i posadu u njima. Svake godine se makar jedan satelit onesposobi zbog impakta sa kosmičkim otpadom. eLaboranti su razvili sistem satelita koji pomoću radiotalasa, elektromagnetizma i mreža grafena locira i uklanja otpad.“

Tim eLaboranata predstavlja svetlu budućnost mladih kojima je razvoj nauke/robotike jedan od primarnih načina iskazivanja svojih potencijala.

Leave a Comment