Šta je digitalna arhitektura i na koji način je digitalno projektovanje uticalo na nju

Kako ceo svet ide u pravcu sve veće tehnološke obojenosti, ne čudi što su se mnoga zanimanja i profesije promenile. Tako su, uz mnoštvo zanimanja sa “digitalnim” prefiksom u 21. veku, na red došle i arhitekte.

Digitalna arhitektura sa sobom je donela mnoge benefite, a nema sumnje da je na nju uticalo i digitalno projektovanje koje je mnogima olakšalo celokupan proces osmišljavanja najrazličitijih građevinskih objekata. Tako su logistički centri dobili veliki zalet i unapređenje pojavom ovakvih zanimanja, pored mnogobrojnih drugih objekata. Više o tome šta predstavlja digitalna arhitektura pročitaćete u nastavku teksta.

Digitalna arhitektura nije arhitektonski pravac

Digitalnu arhitekturu ne ubrojavamo među pravce i stilove u arhitekturi, već među načine na koje proces arhitekture može da teče. Alati su ono što predstavlja pravu promenu kada se radi o prelasku sa klasične na digitalnu arhitekturu.

Koristeći se specijalnim programima, digitalnim alatima, a sve to na spravama kao što su najmoderniji laptopovi, kompjuteri i tableti, digitalna arhitektura sve više postaje “mejnstrim” način arhitektonskog projektovanja.

Digitalna arhitektura – zanimanje u procvatu

Iako mnogi arhitekturu vole da smeste među “stara zanimanja”, istina je da za njom u svetu ima sve veće tražnje. Stalna preseljenja, migracije, klimatske promene, sve češći tektonski poremećaji na zemlji definitivno su procesi koji karakterišu moderno doba, a kako predviđanja govore – biće ih sve više.

A ko će ovakve procese bolje rešiti, odnosno omogućiti život pod krovom ljudima u novim uslovima, od digitalnih arhitekata koji su u stanju da osmisle izgled za čitave gradove? Ovo je dakle, uz ostala digitalna zanimanja, takođe profesija sadašnjosti i budućnosti.

Širok opseg znanja neophodan

Digitalni arhitekta morao bi da poseduje širok, najbolje fakultetski, opseg znanja iz tradicionalne arhitekture, matematike, fizike i građevinarstva. Sem toga, on bi morao da ima odlično znanje iz informacionih tehnologija, digitalne štampe 3D, modelovanja, dizajna, robotike, ali i marketinga, kao i ekologije.

Veća brzina projektovanja

Svaki arhitekta ili dizajner reći će vam da jedva stiže da u zadatom roku obavi zadatke, te ne sumnjamo da je digitalno doba vrlo pogodovalo. Kako je ceo svet brži, informacije se nikad brže nisu širile, tako i arhitekte, uz digitalnu arhitekturu postaju znantno brži i učinkovitiji, a sve to uz pomoć tehnologije.

Klijenti digitalnih arhitekti su daleko zadovoljniji

Sem toga što su brži, digitalne arhitekte imaju mogućnost da na samom početku saradnje klijentima pokažu kako će finiširani projekat izgledati i za to mu ne trebaju papirne makete, dani crtanja, već umeće rada u programima koji će napraviti celokupno 3D iskustvo.

Klijent će odmah u početku moći da digitalno “doživi” ceo prostor, bilo spolja ili izunutra, bilo da je u pitanju park, zgrada ili tržni centar. Ovako će odmah moći i da se popravi ukoliko nešto ne odgovara, a pritom, digitalne tehnologije daju ogromne mogućnosti za “dočaravanje” prostora, pa će dobri digitalni arhitekti ovu prezentaciju napraviti tako da bude što realnija i iskrenija, bez lažnih predstava koje smo mogli da vidimo u prvom talasu jednostavnog digitalnog projektovanja.

Tako digitalne vizualizacije potpuno menjaju našu stvarnost i profesije među kojima je i arhitektura.

Digitalna arhitektura pruža veće mogućnosti saradnje

Kada se projekti obavljaju u digitalnoj formi, arhitekti ih lako mogu podeliti sa ostalima koji onda mogu praviti svoje verzije i rešenja određenog zadatka. Takođe, oni se lako mogu i nadovezivati i raditi na istom projektu sve vreme, a za to im nije potrebna zajednička kancelarija.

Nema sumnje da su i digitalno projektovanje i digitalna arhitektura deo i-revolucije koja je pogodila čitav svet. Kako za ovo zanimanje na našim prostorima još nem obrazovnog programa, zainteresovani uglavnom postaju samouki, a pohađaju i najrazličitije kurseve i edukacije. Svakako, tradicionalna arhitektura uvek će ostati posebno cenjena i neophodna, pogotovo kada se radi o umetničkim, arhitektonskim biserima za kojima će uvek biti potrebe.

Piše: Avokado

Leave a Comment