,

Prva nezavisna internet televizija u Srbiji!

U julu je počela sa radom prva nezavisna televizija koja svoj program emituje putem interneta. Reč je o projektu Udruženja predsednika skupštine stanara (UPSS) iz Niša člije saopštenje prenosimo u celosti.

Poštovani sugrađani,

obaveštavamo vas da smo otvorili svoju nezavisnu i slobodnu televiziju, koju možete pratiti na internet adresi upsstv.com.

Udruženje predsednika skupština stanara u Nišu (UPSS) od nedavno emituje program na svom internet TV kanalu. U vreme kada je većina medija konrolisana od strane centara finansijske i partijske moći UPSS pokreće svoj TV kanal kao otvorenu, necenzurisanu tribinu za slobodnu debatu, za emitovanje priloga o onome što razni centri moći žele da sakriju od javnosti, za priloge koje pripremaju lokalne organizacije civilnog društva… UPSS TV će biti nezavisna i slobodna TV stanica na YU prostoru. Nadamo se da nam naši gledaoci neće zameriti to što naša produkcija, nužno, neće biti na visokom tehnološkom nivou.

– Medijski zakoni, cenzura, opstrukcija slobode govora i izveštavanja, otpuštanje kvalitetnih i (od vlasti i finansijskih centara moći) nezavisnih novinara, ukidanje kvalitetnih emisija, „privatizacija“ (preko partijski podobnih pojedinaca) medija u javnom vlasništvu, tzv. projektno finansiranje i zloupotreba budžetskih fondova zarad finansiranja podobnih (privatnih) medija, doveli su do zamene informisanja propagandom.

– Kroz medijsko nasilje i dezinformisanje javnosti, uz bujice rialitija i kiča, kreiran je auditorijum čije se mnjenje kreira u zavisnosti od potreba sistema. Kič je smisleno proizveden u konstituens političke i kulturne ideologije.

– Pasivizacija auditorijuma je doprinela stvaranju većinskog apatičnog, inertnog gledališta koje je lišeno mogućnosti izbora i koje, posledično, gubi moć kritičke percepcije prema sadržajima koji se plasiraju preko TV stanica.

– Otpor jednog dela auditorijuma, koji ne prihvata propagandu, kič, nedozvoljivo brojne simplifikacije, je doprineo pokretanju kritički intorniranog aktivizma kod dela građanstva i dela civilne intelektualne elite.

– Državne i međunarodne institucije koje nisu kritički reagovale na štetnu praksu kontrolisanih medija već su generisale postojeći medijski i „informativni“ sistem, podstakle su aktivno građanstvo i deo civilne intelektualne elite na aktivizam. Jedan od rezultata tog aktivizma je pokretanje prvog nezavisnog i slobodnog TV kanala u Nišu u proleće2016. godine.

– UPSS TV će biti orijentisan ka otvorenim debatama, objektivnim informativnim sadržajima i mnogim drugim sadržajima koji na drugim TV kanalima ne mogu biti emitovani.

UPSS TV Channel je projekat koji je pokrenut dobrovoljnim finansijskim sredstvima onih građana koji samoinicijativno žele da pomognu realizaciji ovog projekta, kao i samoinicijativnim stručnim doprinosom stručnjaka iz oblasti medija i telekomunikacija.

– Takvom skromnom ali zdravom finansijskom platformom i savremenim tehničkim i digitalnim rešenjima, kao i uz ogroman entuzijazam, ostvarili smo potpunu finansijsku autonomiju koja nam omogućava da sadržaje kreiramo i emitujemo isključivo u saglasnosti sa uverenjima zasnovanim na savesti i etici na koje nas obavezuje novinarska profesija.

Način i uslovi korišćenja:

– Program UPSS TV kanala je moguće pratiti na globalnom nivou, na svim meridijanima i na svim smart uređajima koji podržavaju digitalni signal (PC, tablet, smart telefon, laptop, smart TV…).

– DOZVOLJENO je preuzimanje signala i reemitovanje sadržaja ovog kanala od strane kablovskih distributera bez ikakve finansijske nadoknade do kraja 2016 godine.

– DOZVOLJENO je preuzimanje sadržaja i masovno prikazivanje u javnom prostoru.

Leave a Comment