,

Google uskoro uvodi proširenu i virtuelnu realnost

Iako je Google navodno odbacio planove za Oculus Rift, Engedent izveštava da i dalje rade na ‘headset’ koji po svemu sudeći kombinuje funkcije virtuelne i augmentovane (proširene) realnosti.

Kako su virtuelna, ali i proširena stvarnost postali naša svakodnevnica, tako i kao digitalno društvo postajemo sve više spremniji da prihvatimo nove formate i prikaze pomoću VP naočara.

Novi uređaj tehnološkog giganta verovatno će se razlikovati od drugih, te bi funkcionisao bez dodatnog povezivanja mobilnog telefona ili hardverski snažnog računara. Međutim, još se ni blizu ne može naslutiti kako bi mogao da izgleda novi headest iz Google-a, te koje bi komponente bile sadržane za prikaz sadržaja na ekranu.

Očekuje se da uređaj bude nešto više podređeniji proširenoj stvarnosti,  a mnogi već sada pretpostavljaju da se sličnosti ovih naočara mogu uporediti na Microsoftovim HolaLensom i Ocules Rift VR naočarima. Takođe, se navodi da se planovi Google-a sa novim uređajem zapravo svode na takmičenje sa samostalnim gaming VR setovima, gde će se kao najjača konkurencija svakako pojaviti PlayStation VR kao i HTC Vive – koji već polako osvajaju zaljubljenike u svet gaming-a širom planete.

Google je još ranije predstavio ambiciozne planove kada je u pitanju VR sadržaj, najavivši već početkom ove godine projekat Daydream koji bi se zasnivao na Android platformi, kao nadogradnja na Cardboard VR set koji je na početku zamišljen da bude dostupan za većinu korisnika koji koriste različite modele telefona.

Koliko iz kompanije ozbiljno računaju na proširenu realnost dokazuje nam i startap Magic Leap koji je podržan od strane Google-a, a čiji rad se baziran na kombinovanju ove dve vrste digitalne realnosti.

Izvor: The Verge

 

Leave a Comment