,

Nova Generacija STEAM Edukacije

Za one koje ne znaju, pojam korišćen u edukacionom svetu, STEAM je akronim koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka, tehnologija, inženjering, umetnost i matematika. STEAM učenje i nastava angažuje učenike i osposobljava ih za rešavanje problema, kritičko razmišljanje i na kraju uspostavlja veze između zajednice, globalne ekonomije i škole. Samim tim, veoma je važan faktor u studentskom životu.

Generalno, gotovo svaka industrija na svetu danas je u nekoj meri zavisna od stručnjaka koji imaju STEAM obrazovanje. Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću, to je da nam budućnost donosi sve manje poslova koji uključuju naporan fizički rad, a sve više poslova će zahtevati STEAM obrazovanje.

Nove generacije STEAM developera su poprilično zaslužne za otprilike sve stvari koje imamo danas, počevši od neverovatno zabavnih i privlačnih onlajn kazino igrica, pa sve do medicinskih aparata. Na kraju, u naučnom i tehnološkom svetu današnjice, postoji potreba za naučno pismenim građanstvom koja nikada nije bila veća.

Kako se prirodni resursi smanjuju, misterije univerzuma nastavljaju da se istražuju, i prevencija i lečenje bolesti postaju sve komplikovanije, nauka i inovacija će ostati ključne za proširenje ljudskog razumevanja za rešavanje izazova i pripremu za ono što tek sledi.

Metodologije za nove generacije

Ako postoji jedna stvar koju kako škole tako i univerziteti moraju shvatiti to je da su današnje generacije studenata veoma različiti od prethodnih generacija. Savremena generacija odrasla je u eri digitalizacije.

Ako niste primetili do sad, današnja deca imaju veoma različit pristup pribavljanju i obradi informacija, prvenstveno koristeći prenosne elektronske uređaje poput mobilnih telefona i tableta na koje su navikli.

Današnje generacije su veoma sposobni da funkcionišu efikasno kada su povezani na mrežu i uopšteno su motivisani čestim nagradama. To znači da će nastavnici trebati da izmene svoj dosadašnji pristup na način na koji bi se dopao ovim novim mladim generacijama.

STEAM Mogućnosti

Za sve one ljude koji su željni za učenjem novih stvari – imate sreće što živite u ovom velikom dobu. Zahvaljujući internetu, informacije o bilo kojoj temi dostupne su vam bukvalno na dohvat ruke i prstiju. Nažalost, to nije slučaj u obrazovnim ustanovama.

Svaka školska ustanova se suočava sa nekim svojim jedinstvenim izazovima i problemima, a neke škole nisu ni u stanju da preuzmu povećane troškove uključivanja STEAM-a u učionice, a čak i da kažemo da jesu, dosta njih će imati problem da ažurira resurse i ostanu relevantni za takvo konstantno-menjajuće okruženje.

Većina zajednica danas ima sreću što ima lokalne programe u obližnjim bibliotekama i muzejima koji prikazuju STEAM aktivnosti, a takođe postoji i dosta regionalnih i nacionalnih STEAM takmičenja na kojima većina može učestvovati, a sve informacije možete naći na internetu.

Društvena Svest

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da u društvu postoji ogromna potražnja za STEM veštinama. Kao što već znate, STEAM obrazovanje omogućava ljudima da donose informisane odluke u okviru diskutovanih oblasti.

Od usluge pisanja eseja do kompanije za proizvodnju papira – STEAM će biti neophodan za bilo koji posao jer je većina industrija manje-više povezano kako sa tehnologijom tako i sa naukom. Samim tim, STEM obrazovanje će omogućiti deci da izrastu u građane koji mogu govoriti u STEM diskusijama sa dobrim poznavanjem predmeta, što je jako bitno.

Prema projekcijama, Sjedinjenim Američkim Državama će trebati još milion STEAM stručnjaka u jako bliskoj budućnosti. Međuostalom, jedan od ciljeva čitave STEAM inicijative je podsticanje šireg učešća žena i manjina u STEAM radnoj snazi, što nam omogućava da premostimo rodne i etničke razlike.

Leave a Comment