,

Nemanja Cimbaljević: Otvorenim kodom do sopstvenog posla

Sa Nemanjom smo već imali prilike da se upoznamo, kada nam je održao predavanje  na #IR17 kako da čuvamo podatke na veb sajtu. Na tom predavanju mogli smo da čujemo kako da zaštitimo svoje podatke. Kao i njegove preporuke za platforme koje možemo da koristimo i još jako puno korisnih informacija iz te oblasti. Nemanja je takođe na konferneciji održao i radionicu pod nazivom “Otvorenim kodom do sopstvenog posla”.

Radionicu je otvorio temom: Da li treba odmah početi samostalnim kodom ili prvenstveno raditi za nekog klijenta? Nemanja je preporučio da krenemo od klijenata, kao i kako da krenemo da radimo za njih. Takođe, smo čuli da je jako važno da ako želimo da se bavimo kodiranjem to radimo iz strasti. Da nam novac ne bude na prvom mestu. Na radionici smo čuli, da je važno krenuti od početka sa nekim jednostavnijim platformama i da je ovo jako važno za početnike.

Nemanja nam je predstavio WordPress sistem za upravljanje sadržaja otvorenog koda zasnovanog na programskom jeziku PHP i MySQL bazi podataka. U njemu možemo da napravimo blog, veb sajt ili neku aplikaciju. Čuli smo i kako da unovčimo naše projekte koje smo radili u WordPressu. Učesnici su čuli, kako da koriste teme koje su besplatne, kao i kako  ih modifikovati ukoliko poznajemo CSS i HTML. Takođe, ako želimo da se profesionalno bavimo WordPressom možemo kupiti neku kvalitetniju temu.

Ukoliko želimo da naplatimo naš rad, potrebni su nam neki kontakti. Nemanja je učesnicima naveo neke od ideja gde i kako ih mogu pronaći, a to su konferencije, poznanstva preko naših prijatelja, da kažemo ljudima čime se bavimo, kao i da postoje grupe na Facebooku gde možemo da pronađemo šta nam je potrebno, jedna od tih grupa je WordPress Srbija.

iRevolucija2017

Leave a Comment