,

Nemanja Cimbaljević: Tehnike čuvanja podataka veb sajta

O temi Tehnike čuvanja podataka na veb sajtu govorio je Nemanja Cimbaljević. Nemanja je PHP programerom koji se takođe bavi i hosting-om u svojoj firmi. Onje tokom svog izlaganja na #iR17 predstavio dve mogućnosti kako zaštiti podatke na sajtu, ako dođe do oštećenja sajta ili eventualnog hakerskog napada.

Učesnicima je izdvojio dva načina za čuvanje podataka. Prvi način za čuvanje je platforma cPanel koja pruža mogućnosti za upravljanje web hosting usluga. Jedna je od najjednostavnijih za korišćenje. Drugi način koji se koristi samo za WordPress sajtove je ManageWp. Sam proces povezivanja sa njim je jednostavan i kratko traje. Nemanja je napomenuo da se preporučuje više sajtovima koji nemaju dnevne promene podataka, kao i da se lako vidi kada je bio poslednji backup. Prisutni su tokom predavanja na konferenciji, mogli praktično da vide kako funkcionišu ova dva načina čuvanja podataka.

Za više informacija tj. opširnije o tehnikama čuvanja podataka veb sajta kroz cPanel-u i ManageWp-u možete pogledati u videu. Takođe saznajte zašto je Nemanja odabrao baš ova dva načina i koji od njih koristi u svojoj firmi. Još jedna od bitnih stavki koju je napomenuo učesnicima je da obrate više pažnje na čuvanje podataka, jer uglavnom se pažnja na to obraća tek kada dođe do gubitka.

iRevolucija 2017

Leave a Comment