,

Kako su mobilni telefoni promenili naše esencijalne životne navike

Mobilni telefon je nešto što najčešće držimo u rukama, uređaj od koga se gotovo nikada ne odvajamo i bez čije upotrebe ne bismo mogli da zamislimo jedan dan. S obzirom na činjenicu koliko ga koristimo, jasno je da je mobilni telefon značajno promenio naše životne navike.

Počev od svakodnevnog proveravanja društvenih mreža, preko traženja svakog vida informacija, do igranja igrica, gledanja serija i filmova, i mnogih drugih radnji za koje nam je telefon postao nezamenljiv. Kada sagledamo širu sliku, postavlja se pitanje kako je telefon izmenio naše esencijalne navike? Saznajte više o svemu ovome u tekstu koji sledi.

Telefoni kao naše skupe pametne igračke

Dok su školarci ranije vukli roditelje za rukav ka vratima prodavnice igračaka, danas je češća stanica prodavnica opreme za mobilne telefone. Mnoga deca svoj prvi telefon dobiju kada pođu u školu, pa se tako i redovna upotreba telefona formira kao navika od početka školskih dana.

Deca brzo nauče da putem mobilnog istražuju različite podatke, da slušaju muziku koju vole, da igraju omiljene igrice, ali i da na taj način imaju stalnu interakciju sa svojim drugarima. Nije ni čudo što uređaj koji objedinjuje mnoštvo dečijih interesovanja tako brzo postane omiljena igračka.

S obizrom na to da deca telefon zaista najčešće posmatraju kao igračku, roditelji su tu da odrede granicu i objasne osnovnu funkciju telefona kao uređaja neophodnog za komunikaciju. Istini za volju, pametni telefoni sve više daju prednost ostalim funkcijama u odnosu na komunikacijsku, pa roditeljski zadatak nije nimalo lak.

Izvor informacija na svakom koraku

Nije važno da li smo u prevozu, pošti, pekari, na trotoaru, ili u pozorištu, ako je naš telefon sa nama uvek smo na klik od informacije koja nam je potrebna. Bilo da se pitamo gde je najbliža knjižara, ili do kad radi banka, kako da očistimo fleku koju smo uprvo napravili, odnosno šta da spremamo danas za ručak – naš telefon ima odgovore na sva pitanja.

Pretraživane na internetu danas je najčešće obavlja preko telefona jer ovaj uređaj nosimo svuda sa sobom, pa tako štedimo vreme i saznajemo nove stvari dok smo u pokretu. Ušteda vremena je posebna sadisfakcija u vremenu u kome živimo, pa tako ni ne treba da čudi što se ova navika tako lako “primila” među ljudima.

Ako ipak ne želimo nešto da “izguglamo” onda ćemo ponovo upotrebi telefon ali ovoga puta kako bismo pozvali osobu za koju mislimo da nam može pomoći. Dakle, ovo je još jedna od funkcija telefona koja radi u svrhu naše infromisanosti, i zbog čega imamo mnogo poverenja u ovaj mali uređaj.

Stalna komunikacija sa bliskim ljudima

 

Telefon je inicijalno i nastao zbog potrebe da stupimo u kontakt sa ljudima koji nisu u našoj blizini, a možemo reći da je u vremenu u kome živimo ta funkcija dostigla zavidan nivo, i da je sada gotovo nemoguće izgubiti kontakt sa nekim, osim ako nam to nije namera.

Karantin u kom smo se svi našli nam je pokazao, više nego bilo šta pre toga, koliko tehnologija može biti značajna prilikom održavanja kontakta,  a tu se pre svega misli na telefon, od koga se nismo odvajali u ovom periodu.

Mobilne aplikacije poput WhatsApp-a i Viber-a, davale su mogućnost svakom vlasniku pametnog telefona da se vidi i čuje sa porodicom i prijateljima u bilo kom trenutku u toku dana. I dok će neki reći da nas tehnologija udaljava, činjenica je da ako je koristimo odgovorno može da i da nas učini veoma bliskim.

Telefoni kao sredstvo za online plaćanje

Online plaćanje postalo je sastavni deo usluga svih banaka, pa se tako veliki broj ljudi već navikao da odlazak u poštu zameni uzimanjem kompjutera. Ova usluga je otišla korak dalje pa su tako banke napravile svoje mobilne aplikacije koje služe za online plaćanje.

Dakle, praćanje i obavljanje svojih transakcija možete da vršite putem mobilnog telefona, na izuzetno praktičan i brz način, te se tako upotreba telefona vrlo lako umešala u još jedan segment našeg života.

Stalan pristup društvenim mrežama

Većina se može složiti sa tim da se provođenje vremena na društvenim mrežama ubraja u jedne od naših esecijalnih životnih navika. Mnogi su jutarnji rital ispijanja kafe i prelistavanja jutarnje štampe, zamenili “skrolovanjem” Instagrama. Takođe, verujemo da će biti i onih koji će pronaći u večernjem ritualu koji podrazumeva proveravanje društvenih mreža pred spavanje.

S obzirom na činjenicu da nam se aplikacije društvenih mreža nalaze na telefonu, jasno je da to telefonu daje poseban značaj. Zahvaljujući ovom uređaju svet društvenih mreža u kome pronalazimo razonodu, inspiraciju, a ponekad čak i zaradu, sada se nalazi na klik od nas.

Kako bismo proverili temperaturu za sutra, a zatim pozvali prijatelje u šetnju, i nakon toga napravili fotografje za uspomenu, potreban nam je samo jedan uređaj – naš pametan telefon, čije mogućnosti ovde tek počinju. Zato nema sumnje da nam je ovaj pametni uređaj značajno olakšao život, dajući nam mogućnost da svaku potrebu ispunimo za tili čas.

Avokado.rs

 

Leave a Comment