,

Kako pisati blog tekstove koji povećavaju rast prodaje putem sajta

Na današnjem užurbanom digitalnom tržištu teško je izdvojiti svoj sajt iz mase i privući potencijalne klijente. Ipak, povećavanje online publike je važno, a sa toliko marketinških kanala koji su dostupni, teško je odlučiti se za najbolji način delovanja.

Poslovno blogovanje je digitalna taktika i SEO poduhvat, koji pisanjem blog tekstova doprinosi povećanju vidljivosti brenda/biznisa na internetu, dok se primenom tehničkih SEO znanja i odgovora na tražnju, omogućava visoko rangiranje u pretrazi. Rezultati organske Google pretrage, koji zahvaljujući kvalitetnoj optimizaciji tekstova, mogu doneti rast organskih poseta i dolazak do novih posetilaca sajta, marketinški su kanal baš kao i društveni mediji, direktna pošta, e-mail marketin i drugi, koji pomažu u poslovnom rastu.

Biznis blogovanje je efikasan način za jačanje vidljivosti na Internetu i izgradnju odnosa sa ciljnom publikom. Kontinualnim objavljivanjem kvalitetnog sadržaja na poslovnom blogu može se pružiti više vrednosti za potencijalne klijente i stvoriti neformalniji odnos sa ciljnom publikom, što naposletku, ukoliko su svi potezi odigrani kako treba, može dovesti do rasta konverzija, veće prodaje i zadržavanja aktuelnih klijenata.

Šta kaže statistika: Kako sadržaj na sajtu utiče na prodaju?

Optimizacija sajta je od izuzetne važnosti kako bi se ostvarili pozitivni rezultati online nastupa. Pokretanje bloga je težak posao, ali može se isplatiti. Izgradnja besplatnog organskog saobraćaja može omogućiti da se izgradi profitabilniji posao.

Prema istraživanju kompanije Hubspot, kompanije koje su objavljivale preko 16 postova mesečno, imale su u proseku oko 3,5 puta više prometa od onih koje su objavljivale tekstove ispod četiri puta mesečno.

Hubspot je takođe napomenuo da kompanije sa aktivnim blogovima imaju 97% više ulaznih veza nego oni koji to ne čine. Blogovanje može da poveća saobraćaj ka online prodavnici, a na taj način se mogu stvoriti i lojalni klijenti.

Kako napisati kvalitetan blog post koji će “raditi”?

Kada počinjete sa pisanjem bloga, pre svega morate znati za koga planirate da pišete. Zapitajte se ko je vaša ciljna publika i koja su njihova interesovanja. Imajte na umu svoje interese, to što želite da postignete blogom i pobrinite se da vaš sadržaj bude prilagođen potrebama potencijalnih klijenata.

Primer: Ako posedujete sajt koji se bavi online prodajom sportske opreme, želećete na svom blogu sadržaj koji pomaže profesionalnim sportistima da postanu bolji u svom poslu, a rekreativcima da treniraju bezbednije i optimalnije. Iz tog razloga pisaćete o “najboljim patikama za trčanje”, “prevenciji povreda tokom treninga”, “savetima za izbor opreme u skladu sa potrebama vežbi” i sličnom sadržaju relevantnom za delatnost kojom se bavite. Na taj način ćete kroz blog tekstove moći da promovišete svoje proizvode i pozivate kupce na akciju!

Takođe je važno da blog sadrži raznolik sadržaj. Bilo da je u pitanju univerzalni sadržaj bez vremenske odrednice ili sadržaj koji je aktuelan i koji ima svoju funkciju u kratkom vremenskom roku.

Kako biste postali “kvalitetan” pisac sadržaja za svoj sajt nije dovoljno samo poznavanje onoga što vaši čitaoci žele, već i prenošenje tih informacija na njih na način koji oni smatraju najvrednijim. Zato je važno da pronađete svoj fokus i postanete ekspert u njemu.

Važna stvar je da tekst bude adekvatno optimizovan odnosno da je obogaćen ključnim rečima koje su relevantne za temu, koje poseduju tražnju i još važnije – koje otkrivaju nameru korisnika, čime ćete odstraniti potencijalan “šum” u posetiocima koji ipak nisu zainteresovani za ono što vi nudite. SEO (Search Engine Optmization) pomaže da vaš blog lakše pronađe put do svih onih koji su zainteresovani za temu o kojoj pišete.

Šta još možete sami da uradite za svoj blog?

Ne zaboravite da svoj blog post linkujete (povežete) sa drugim tekstovima na blogu, ali i drugim relevantnim sajtovima koji na stručan način mogu pružiti dopunske informacije Vašim posetiocima. Ipak, izlazne linkove treba pažljivo birati, kako biste postigli optimalan nivo vrednosti sadržaja i zadržavanja korisnika na tekstu odnosno stranici koju opisujete.

Ne samo da će to dovesti do povećanja klikova, već će i pomoći u poboljšanju rangiranja vašeg sadržaja na pretraživaču.

Važno je da učinite svoj blog preglednijim i lakšim za čitanje.

Dodajte fotografije, video snimke i druge grafike kroz blog post. Ukoliko je vaš post na blogu zaista dugačak, važno je da se potrudite da u njemu bude dosta ilustracija kako bi se “razbio” predugačak tekst, olakšalo čitanje i preglednost sadržaja.

P.S. – ne zaboravite da fotografije ne smeju biti preteške, kako bi se stranica sajta što lakše učitavala!

Kako adekvatno ispromovisati blog?

Kako bi se postigao željeni uspeh važno je da se adekvatno ispromoviše sadržaj bloga.

Najčešći način promovisanja blogova jeste deljenje na društvenim mrežama. Što se više promoviše sadržaj, to će on dobiti više klikova, uticaće na vidljivost brenda i još važnije potencijalno vraćanje korisnika na tekst, koji bi ga u sledećem koraku pretražili putem organske Google pretrage. Tada nastupa moć optimizacije – važno je da Vas čitaoci mogu ponovo i jednostavno pronaći putem Google pretrage, zahvaljujući optimizaciji sadržaja za pretraživače!

Ipak, u pitanju je manja digresija. Kada je u pitanju promocija na društvenim mrežama, preporuka je korišćenje hashtagove, animiranje publike da ostave svoje komentare kako na društvenim mrežama tako i na blogu, kao i podsticanje publike da sadržaj podele sa onima koji bi takav tekst smatrali korisnim.

Korisni alati koji mogu pomoći u stvaranju kvalitetnog bloga

Nije sve u veštini pisanja i stvaranju pitkog sadržaja koji će potencijalnim kupcima biti lak za razumevanje. Nekada je dovoljno koristiti početničke, a nekada je neophodno koristitii napredne web alate koji značajno mogu unaprediti kvalitet teksta, ali i njegovu sudbinu u rezultatima Google pretrage.

Keyword Planner, Ahrefs keyword research, Ubbersuggest i dr.

Za što kvalitetnije pisanje blog teksta možete da koristite Google-ov planer ključnih reči da biste lakše utvrdili koje ključne reči bi trebalo da koristite kako biste što bolje optimizovali sadržaj bloga.

Planer će vam prikazati prosečne mesečne pretrage relevantnih ključnih reči koje istražite i koliko su one konkurentne. Ako planirate da do publike dođete oglasima putem Search mreže, istraživanje reči kroz Keyword Planner možete vrlo lako pretvoriti i u osnovnu Google Ads kampanju.

Headline Analyzer

Ovaj alat za blogovanje vam pomaže da napišete bolje naslove.

Kada ukucate svoj željeni naslov bloga, Analizer naslova će vam dati ocenu tog naslova (od 1 do 100). Takođe, pomoći će vam da odaberete koji tip reči (uobičajene, neuobičajene, emotivne, moćne) bi bilo dobro da iskoristite kako biste uravnotežili naslov bloga.

Headline Analyzer je koristan ukoliko želite da kreirate naslov koji će privlačiti pažnju ili tzv. clickbait naslov koji mami čitaoce da kliknu na objavu. Ipak, moramo napomenuti da clickbait naslove i bilo kakvo drugo navođenje korisnika ne preporučujemo! Obmana korisnika doprinosi nezadovoljstvu posetilaca, brzom izlasku korisnika sa sajta i naposletku slanju negativnog SEO signala koji može uticati na Vaše rangiranje u pretrazi.

Answer the public

Glas javnosti” je odličan alat koji vam može pomoći da odaberete temu bloga. Sve što treba da uradite jeste da ukucate naziv oblasti o kojoj želite da pišete, a onda će vam se kao predlozi pojaviti lista predloga za blog u formi pitanja iz navedene oblasti.

Ovaj alat je posebno koristan u ranoj fazi, kako bi se izgradilo organsko rangiranje za istinski tražena pitanje iz date oblasti.

BuzzSumo

BuzzSumo je zanimljiv alat za blogovanje jer vam omogućava da vidite najpopularniji sadržaj na drugim blogovima.

Pruža uvid u to koliko šerova (deljenja) ima svaki deo sadržaja na svakoj platformi. Takođe možete pregledati povratne veze, delioce i deliti sadržaj. Bez obzira da li tražite teme za blog zasnovane na popularnosti ili pokušavate da razumete koju vrstu sadržaja dele vaši konkurenti, dobićete pristup savršenoj količini podataka.

Pored ovih, postoji mnoštvo drugih alata koji Vam mogu pomoći u zavisnosti od Vašeg cilja – da li su u pitanju organske posete putem Google pretrage ili angažovanje čitalaca i potencijalnih kupaca/klijenata putem društvenih mreža.

Ipak, ne postoji bolji alat od uma, volje i pisane reči – stoga pre nego što počnete izradu sadržaja, spremite sebe za pisanje kvalitetnog sadržaja koji niko drugi ne može da ponudi!

Značaj pisanja kvalitetnih korporativnih blogova je nemerljiv s obzirom na to da oni direktno pozivaju sve čitaoce na akciju, odnosno na kupovinu proizvoda ili usluga koje nudite putem sajta.

Avokado.rs

2 thoughts on “Kako pisati blog tekstove koji povećavaju rast prodaje putem sajta”

 1. Zanima me koliko tekstova mesecno na blogu algoritam preferira za SEO? Citam da je najbitnija redovnost, pa tek onda broj objava. Naravno najbitniji je sadrzaj ali pretpostavljam da postoji neki broj objava koji je od koristi

  Odgovori
  • Pozdrav Gago,

   Postavili ste pitanje od milion dolara 🙂

   Naime, niko sa sigurnošću ne može da proceni tačan broj objava odjednom. Da bi ste mogli da odgovorite na to pitanje potrebno je uzeti dosta faktora u obzir. Primera radi, u odnosu na koga merite svoju poziciju veb sajta na pretraživačima. Da li vaš tekst baš dobro optimizovan za pretraživače? Primer: postavljanje linkova unutar i van vašeg veb sajta. Kvalitetni segmeni za dobro pozicioniranje mogu biti dobar naslov ili opis koji se vidi na stranici pretrage.

   U svakom slučaju, tehnike su različite i dosta faktora je uključeno, čak i plaćeno oglašavanje. Sa tim u vezi, pravi odgvor je da budete konstantni i da vam sadržaj nosi ogromnu dozu vrednosti za čitaoca.

   Lep pozdrav

   Odgovori

Leave a Comment