,

FIRST LEGO League se vraća u Srbiju

Fondacija 1%, u saradnji sa Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Super Glavce, organizuje FIRST® LEGO® League takmičenje i program za decu i mlade. Takmičenje će se održati 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji na kom će učestvovati ukupno deset ekipa iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj takmičenja je da učesnici stiču iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike i time grade bolju budućnost.

FIRST® LEGO® League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Program se održava u preko 100 država, a Srbija je ponovo jedna o njih. Na globalnom nivou, zaprogram je prijavljeno preko 35 000 timova.

Učenici osnovnih i srednjih škola, kroz čeitiri takmičarska dela – osnovne vrednosti, Robot dizajn, Robot igra i inovativni projekat, učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, konstruisanja i programiranja robota koji prelazi određene misije i prezentovanja rezultata pred sudijama. Osnovne vrednosti – istraživanje, inovacija, uticaj, inkluzija, timski rad i zabava su temelj programa i upravo one razlikuju FIRST® LEGO® League od ostalih programa te vrste. Ovogodišnja tema projekta je RePlay i usmerena je na podsticanje ljudi da se bave fizičkim aktivnostima. Pobedičnke ekipe će sa FIRST LEGO League takmičenja u Srbiji otići u Sloveniju na regionalno takmičenje, a ekipe koje tamo pobede, plasiraju se na svetsko takmičenje u SAD – u. 

Leave a Comment