Udruženja iRevolucija, Lokalni Odgovor i Odbor za ljudska prava pozivaju sve zainteresovane osobe starije od 18. godina za volontiranje tokom kampanje “Potpiši-Prodiši”. Ukoliko ste mlađi od 18 godina. možete se odazvati pozivu uz pismenu saglasnost jednog od roditelja.

Kampanja Potpiši-Prodiši

Jedan od glavnih zagađivača u naseljenim područjima su individualna ložišta i nekvalitetni energenti koji se koriste. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine iz 2017. godine, čak 57% zagađenja u vidu PM čestica potiče od individualnih ložišta i termoelektrana do 50MW, dok je procenat za PM 2.5 čestice još veći i iznosi 77%.

Udruženje građana Srbija u pokretu, inicijator kampanje sa Partnerima u 12 gradova, je u saradnji sa profesorima mašinstva sastavila narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita, najnekvalitetnije vrste uglja. Lignit u svom sirovom obliku sadrži oko 40% vlage i 15% pepela kao i vrlo nisku toplotnu moć. Kada se sagoreva u pećima bez ikakvih filtera, sve štetne čestice odlaze direktno u vazduh i zadržavaju se vrlo nisko.

Kako?

Da bi naš predlog stigao do institucija, potrebno je da prikupimo 30.000 potpisa podrške uživo u periodu od 7 dana. Na taj način, naša inicijativa će doći na dnevni red Narodne Skupštine po zakonu, a mi ćemo biti korak bliže čistijem vazduhu!

8. marta smo pokrenuli prikupljanje potpisa i nažalost 12. marta smo morali da prekinemo zbog korona virusa. Ovaj prekid nije trajan, prvom sledećom prilikom idemo opet! Očekivano je da u drugoj polovini aprila 2021. godine bude pokrenuta akcija prikupljanja potpisa građana.

Vaša podrška nam treba da omogućimo što većem broju ljudi da sazna za peticiju i potom podrži potpisom narodnu inicijativu, kao i da istrajemo nakon dostavljanja potpisa Narodnoj Skupštini, jer predlog može dugo da ostane u fioci ako nismo aktivni i posle prikupljanja neophodne podrške.

Ukoliko želite da učestvujete u promeni, kako bi naš grad bio znatno čistiji sa kvalietnijim vazduhom javite nam se putem email adrese office@irevolucija.net ili preko Facebook i Instagram stranice iRevolucija.

O terminu sastanka i početku kampanje Potpiši-Prodiši ćemo obavestiti sve zainteresovane nakon prijave.

Budi promena koju želiš da pamtiš!

1 KOMENTAR

  1. Naravno da se masa okupila ako brzo. Uzasno je lose sto se budimo i lezemo u smogu. Ukoliko smeta zdravim ljudima, mozete zamisliti samo kakav osecaj to pravi hronicnim bolesnicima, respiratornim bolesnicima konkretno. Ali cak i oni koji nemaju takve probleme, dugorocno ce ih imati jer udisanje ovih materija pravi ozbiljne posledice.

Ostavi odgovor

Ostavljate komentar?
Vaše ime je: