,

Mladi robotičari se plasirali na regionalno takmičenje u Sloveniji

Fondacija 1% je, u saradnji sa Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Super Glavce, 23. maja u Kragujevcu, uspešno organizovala nacionalno takmičenje iz robotike – FIRST LEGO League.

Prvo mesto odneo je domaćin, ekipa Prve kragujevačke gimnazije. Od ukupno devet timova koji su učestvovali, četiri tima iz Beograda, Kragujevca, Prijedora i Prijepolja obezbedili su dalji plasman na regionalno takmičenje u Sloveniji. FIRST® LEGO® League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Program se održava u preko 100 država, a Srbija je ove
godine bila jedan od domaćina. Na globalnom nivou, za program je prijavljeno preko 35.000 timova. Takmičenje se sastojalo iz četiri celine – osnovne vrednosti, Robot dizajn, Robot igra i inovativni projekat. Tim Prve kragujevačke gimnazije „LEGOBasters“ odneo je apsolutnu pobedu kada se sagledaju svi delovi takmičenja i time, zajedno sa još tri ekipe, obezbedio direktan plasman na regionalno takmičenje iz robotike u Sloveniji.  Kragujevčanima će se u Sloveniji pridružiti i tim „ElektRobot“ iz istoimene škole elektronike, robotike i programiranja u Prijepolju, tim „LEGOMasters“ iz osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru, kao i „Noobovi“ iz beogradske škole programiranja „Digi Klinci“.

Ekipa „Poliboti“ iz Politehničke škole u Beogradu, dobila je prvu nagradu za robota koji je
najuspešnije prešao sve misije na specijalnoj podlozi sa LEGO preprekama i time ostvario najviše bodova u okviru celine Robot igra. Najbolje konstruisanog i dizajniranog robota imala je ekipa „ElektRobot“ iz istoimene škole elektronike, robotike i programiranja u Prijepolju i time osvojila prvu nagradu u okviru Robot dizajn dela. Najkreativnije rešenje inovativnog projekta koji je ove godine podrazumevao osmišljavanje načina za povećanje aktivnosti kod ljudi imala je ekipa „Noobovi“ iz beogradske škole programiranja „Digi Klinci“ i time zaslužila prvu nagradu za Inovativni projekat. Najistaknutiji timski duh i kolegijalnost imao je tim „LEGOMasters“ iz osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru i što mu je donelo prvo mesto u kategoriji Osnovnih vrednosti. Brend Tesla prepoznao je značaj i vrednosti programa i organizatora i pružio podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja.

Leave a Comment