Evropska Unija: Odobren novi okvir o zaštiti privatnih podataka na Internetu

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države prethodnih deset meseci radili su  na zaštiti privatnih podataka na Internetu i izgleda da su napokon pronašli zamenu za Safe Harbor, čiji zadatak je bio da štiti građane Evropske unije od neželjenog protoka njihovih podataka preko Atlanskog okeana.

Radi se o “EU-U.S. Privacy Shield framework“, novom okviru o zaštiti privatnih podataka na internetu. Hrvatska, Slovenija, Austrija i Bugarska su jedine države članice EU koje su izrazile neslaganje u vezi ovog dokumenta.

Namera EU je da zaštititi građane država članica od kompanija (poput Fejsbuka, Gugla ili Mikrosofta), koje više ne mogu van EU prikupljati podatke iz same EU. Ipak, dogodio se korak nazad, nastao pod pritiskom bogatijih i uticajnih američkih kompanija pa Safe Harbor više ne vredi i trebalo je pronaći nova rešenja.

Rešenje se vidi u „EU-US Privacy Shield“ (štit za privatnost između EU i SAD). Ideja je da limitira i nadzire sve što američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) proverava ili prikuplja. Sve to treba da reguliše nezavisna agencija namenjena upravo tome, što u teoriji zvuči sjajno.

Međutim, u praksi je problem uočen na samom početku jer se kompanijama koje su registrovane u SAD, a  posluju u EU omogućava izbor da li za njih važi evropski ili američki zakoni. U praksi to znači da ako neko prikupi vaše podatke, može ih čuvati na serverima, a zatim bez problema „preseliti“ u SAD, gde nad njima kontrolu ima NSA. Ovakvim postupanjem, privatnost građana EU je narušena.

Zadatak nezavisne agencije, u vezi svega toga, bio bi da posmatra ceo proces. Problem predstavlja američko zakonodavstvo koje je naročito otvoreno prema svemu što se može podvesti pod “državna (nacionalna) bezbednost“. Postoje aktivisti poput Max Schrems-a, koji su informisali javnost o problemima i  odlučili da deluju na evropskim sudovima. Ostaje nada da će uspeti u svojoj nameri da onemoguće velike kompanije i razne obaveštajne agencije da rade šta žele.

Dok se to ne dogodi, EU-US Privacy Shield predstavlja najbolje rešenje koje su EU i SAD uspele da dogovore.

Izvor: Evropska komisija

Leave a Comment