,

Bugarski softveri otvorenog koda za državne ustanove

Bugarski parlament je usvojio amandman o eUpravi koji propisuje da svi softveri za vladu budu otvorenog koda.

Zakon navodi da upravni organi moraju da ispune sledeće uslove prilikom raspisivanja tendera za nabavku softvera:

Kada predmet ugovora obuhvata izradu softvera, kompjuterski programi moraju da ispune kriterijume otvorenog koda; sva autorska i srodna prava u vezi sa relevantnim kompjuterskim programima, njihov izvorni kod, dizajn interfejsa, i baze podataka koje su vezane za gore navedeno, mogu se koristiti bez ograničenja prilikom modifikacije i distribucije.

Božidar Božanov, savetnik potpredsednika bugarske vlade, napisao je na svom blogu: „Koji god softver vlada nabavlja biće vidljiv i dostupan svima. Na kraju krajeva, plaćen je novcem poreskih obveznika i oni bi trebalo da imaju korist od toga“.

To je pametan pristup koji bi zemlje širom sveta trebalo da prate, pa bi time softver bio dostupniji građanima.

Za početak, to omogućava povećanu bezbednost. Programeri mogu tražiti greške i propuste u otvorenom kodu i prijavljivati državnim institucijama – ili da samoinicijativno naprave zakrpe – pre nego što dođe do potencijalne zloupotrebe.

Programi otvorenog koda takođe se mogu modifikovati za različite potrebe. Kao što je ažuriranje ili pravljenje novih programa sa dodatnim funkcijama – bez ogromnih troškova. Što bi bio slučaj prilikom korišćenja usluga privatnih agencija.

Francuska, Norveška, Brazil i SAD koriste programe otvorenog koda na raznim nivoima. Nadamo se da će druge zemlje slediti primer Bugarske u godinama ispred nas, možda i Srbija.

Izvor: TNW

Leave a Comment