Ujedinjene nacije: Onemogućavanje pristupa internetu predstavlja kršenje ljudskih prava

Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju o slobodi govora online. Osuđujući države koje namerno  građanima uskraćuju ili ometaju pristup internetu.

Ova neobavezujuća rezolucija Ujedinjenih nacija je zasnovana na prethodnim dokumentima o digitalnim pravima. U skladu je sa stavom UN ’’ista prava koja ljudi imaju offline moraju biti zaštićena i online’’. Poseban fokus je na cenzuri interneta i ukidanju pristupa internetu. Praksa koje je UN već oštro osudilo i nazvalo kršenjem ljudskih prava.

Rezolucija je usvojena konsenzusom ali je naišla na neslaganje predstavnika Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Južnoafričke Republike i Indije, koji su tražili da se izbaci pasus o „osuđivanju ometanja pristupa internetu“.

Rezolucija nije pravno obavezujuća ali daje podršku  i legitimitet organizacijama koje se bore za slobodu govora i predstavlja dodatni pritisak na autoritarne režime koji imaju praksu ukidanja pristupa internetu, kao što je u poslednjih nekoliko godina slučaj u Turskoj.

Izvor: The Verge

 

Leave a Comment