Naslovna Naslovna Google će ubrzati učitavanje mobilnih stranica

Google će ubrzati učitavanje mobilnih stranica

311
0
Google

Svaki put kada se web stranica na mobilnom uređaju sporo učitava, izdavači i vlasnici portala gube čitaoce, ali i novac koji zarađuju oglašavanjem i klikovima na članke na njihovim stranicama jer veliki broj ljudi jednostavno nema strpljenja previše čekati na učitavanje stranica i pregledanje oglasa na njima pa brzo napuštaju takve stranice.

Ovako su na Googleu najavili predstavljanje nove tehnologije (Accelerated Mobile Pages – AMP) koju su razvili nakon konsultacija s izdavačima i tehnološkim kompanijama i čiji je cilj ‘dramatično poboljšati performanse mobilnog weba’. ‘Želimo omogućiti brzo učitavanje web stranicama s bogatim sadržajem poput videa, animacija i grafike na kojima će se prikazivati oglasi’, objavili su iz ove kompanije na svom blogu.

Osim što će AMP omogućiti brzo otvaranje članaka iz njihove pretrage, Google tehnologiju koristiće i brojne druge velike kompanije i izdavači poput Twittera, Pinteresta, BBC-a, The Wall Street Journala, The Washington Posta, LinkedIna i brojnih drugih čiji bi se članci u budućnosti na mobilnim uređajima trebali učitavati velikom brzinom. Među kompanijama s kojima Google surađuje nema Facebooka jer je Zuckerberg još ranije predstavio sličnu tehnologiju Instant Articles koja omogućuje brzo učitavanje članaka s mobilnih stranica nekih izdavača direktno s ove društvene mreže, što je uvelike poboljšalo/ubrzalo iskustvo čitanja članaka na Fejsu.

Na ovakvim ‘ubrzanim’ stranicama prikazivaće se većina oglasa kao i na običnim stranicama, ali neće se moći prikazivati pop up oglasi i oglasi koji se prikazuju na sredini ekrana mobilnog uređaja i pomeraju se kako skrolujemo stranicu – osim što usporavaju učitavanje stranica, ovakvi su oglasi omraženi i među korisnicima.

Prilikom objave članaka, portali će automatski stvarati i objavljivati njihove AMP verzije koje će Google pohranjivati na svojim serverima i korisnicima prikazivati putem pretrage i News alata, odnosno ovu će tehnologiju na isti način koristiti i društvene mreže poput Twittera koji će, prilikom klikanja na link, učitati AMP verziju članka, umesto originala.

Danas oko 40 posto korisnika zatvori članak na mobitelu ako se on ne učita u roku od šest sekundi, rekao je Danny Bernstein, jedan od direktora u Googleu, a zahvaljujući AMP-u procenat korisnika koji zatvaraju članke trebao bi se značajno smanjiti. Dodao je kako je mogućnost automatskog i brzog otvaranja članaka s Twittera ili Pinteresta ‘neverovatna stvar’. Google će s podrškom za ubrzano mobilno učitavanje stranica u svojoj tražilici početi 2016., ali, kako je kod AMP-a dostupan svima, izdavači i druge kompanije mogu s njegovom primenom početi i ranije.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here