Pet trendova koji će oblikovati budućnost oglašavanja

Tri člana žirija Clio nagrade podelili su svoja zapažanja o trendovima koje su primetili tokom pregledanja radova i ono što oni misle da bi nas moglo očekivati u budućnosti.

1. Zanat se vraća
Svako sa iPhone-om može biti u stanju da snimi video, ali to ne znači da visoka produkcijska vrednost ne čini razliku. „Zanat ponovo dolazi u modu“, rekao je Jose Miguel Sokoloff, predsednik Lowe Global Creative Councila, podpredsedavajući i CCO za Lowe SSP3 Kolumbija i član Clio Awards ‘2015 Film žirija. Mobilne tehnologije i platforme kao što je YouTube dovele su do talasa kreativnog sadržaja u stilu „uradi sam“. Međutim, priliv sadržaja dodatno otežava nekom videu da se istakne.

2. Potraga za autentičnosti
Industrija se sve više okreće ka marketingu „društvenog dobra“, koji promoviše društvenu poruku više od nekog proizvoda. Ali David Guerrero, predsednik i glavni kreativni direktor u BBDO Guerrero, i predsedavajući žirija za Clio Awards ‘2015 Print, Print Technique i Out of Home kategorije, kaže da je primetio više kampanja koje teže nečem višem: autentičnosti. „Mimo puke prodaje nekog proizvoda ili brenda“, kaže on, „ove nove moćne kampanje komuniciraju jedan osećaj da se zalažu za nešto“.

3. Virtuelna realnost kao nadolazeća platforma
Obećanje virtuelne stvarnosti intrigira tehnofile i futuriste već decenijama. Međutim, njena funkcionalnost možda konačno sustiže fantazije. Google Cardboard, Facebook-ov Oculus Rift i Samsung Gear VR ciljaju da svoju tehnologiju dovedu u mainstream, a to inspiriše marketing stručnjake da testiraju nove ideje na tim platformama.

4. Eksperimentisanje koje ideje se prenose sa ekrana na ulice
Najbolje oglašavanje se uvek vrtelo oko inspirativnih ideja. Ali, zahvaljujući tehnologiji, kreativne i eksperimentalne ideje ne moraju biti ograničene na ekrane ili neki specifični medij. Ove godine, bilo je dosta diskusije oko „prototipova i tehnologije i kako agencije, tehnolozi i klijenti sve više istražuju i testiraju ideje“, rekao je Guerrero. Na primjer, Samsung-ov Transparent kamion, koji koristi kamere kako bi omogućio vozačima da „vide kroz kamione“ put ispred njih, pokazuje potencijalni uticaj koji radovi mogu imati.

5. Okretanje užoj publici kako bi bili primećeni
U eri podeljene pažnje, pametni brendovi brzo uče kako da prevaziđu spotove od 30 sekundi. Pored sve više brendiranog sadržaja koji može samostalno stajati kao neodoljiv i vredan sadržaj. Takođe, Hoak kaže da očekuje sve više ciljanog oglašavanja, oglašavanja definisanog određenim događajem koji može motivisati ciljanu publiku.

Izvor: marketingmreza.rs/clios.com

Leave a Comment