Google će ubrzati učitavanje mobilnih stranica

Svaki put kada se web stranica na mobilnom uređaju sporo učitava, izdavači i vlasnici portala gube čitaoce, ali i novac koji zarađuju oglašavanjem. Veliki broj ljudi jednostavno nema strpljenja previše čekati na učitavanje stranica pa brzo napuštaju takve stranice.

Ovako su najavili predstavljanje nove tehnologije (Accelerated Mobile Pages–AMP) koju su razvili nakon konsultacija s izdavačima i tehnološkim kompanijama. Čiji je cilj ‘dramatično poboljšati performanse mobilnog weba’. ‘Želimo omogućiti brzo učitavanje web stranicama s bogatim sadržajem. Poput videa, animacija i grafike na kojima će se prikazivati oglasi’, objavili su iz Googlea na svom blogu.

Osim što će AMP omogućiti brzo otvaranje članaka iz njihove pretrage. Google tehnologiju koristiće i brojne druge velike kompanije i izdavači poput Twittera, Pinteresta, BBC-a, LinkedIna i brojnih drugih čiji bi se članci u budućnosti na mobilnim uređajima trebali učitavati velikom brzinom. Među kompanijama s kojima Google surađuje nema Facebooka. Zuckerberg je još ranije predstavio sličnu tehnologiju. Pod nazivom Instant Articles koja omogućuje brzo učitavanje članaka s mobilnih stranica nekih izdavača direktno.

Na ovakvim ‘ubrzanim’ stranicama prikazivaće se većina oglasa kao i na običnim stranicama, ali neće se moći prikazivati pop up oglasi i oglasi koji se prikazuju na sredini ekrana mobilnog uređaja i pomeraju se kako skrolujemo stranicu – osim što usporavaju učitavanje stranica, ovakvi su oglasi omraženi i među korisnicima.

Prilikom objave članaka, portali će automatski stvarati i objavljivati njihove AMP verzije. Google će ih pohranjivati na svojim serverima i korisnicima prikazivati putem pretrage i News alata. Odnosno ovu će tehnologiju na isti način koristiti i društvene mreže poput Twittera. One će, prilikom klikanja na link, učitati AMP verziju članka, umesto originala.

Danas oko 40 posto korisnika zatvori članak na mobitelu ako se on ne učita u roku od šest sekundi, rekao je Danny Bernstein, jedan od direktora u Googleu, a zahvaljujući AMP-u procenat korisnika koji zatvaraju članke trebao bi se značajno smanjiti. Dodao je kako je mogućnost automatskog i brzog otvaranja članaka s Twittera ili Pinteresta ‘neverovatna stvar’. Google će s podrškom za ubrzano mobilno učitavanje stranica u svojoj tražilici početi 2016., ali, kako je kod AMP-a dostupan svima, izdavači i druge kompanije mogu s njegovom primenom početi i ranije.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Leave a Comment