,

YouTube dodao podršku za HDR video

YouTube je objavio da je na svojoj platformi omogućio podršku za high dynamic range, odnosno HDR video. Treba istaći da HDR podrška neće biti od koristi onim korisnicima koji nemaju kompatibilan displej ili TV, a oni koji imaju ovakve uređaje mogu da iskoriste prednosti poboljšanog iskustva pregleda sadržaja koje HDR nudi.

HDR (High Dynamic Range), u najkraćem, jeste skup tehnologija za prikazivanje i obradu digitalne slike, koji omogućava prikaz većeg opsega osvetljenja, nego što je to moguće na ekranima bez HDR opcije. Svrha HDR tehnologije je verniji prikaz širokog opsega osvetljenja, koji se nalazi u pojedinim scenama, na primer na slabo osvetljenim slikama ili pri zalasku Sunca. HDR hardver je sposoban za prikaz šireg spektra boja, kao i realističniji raspon crnih i belih nijansi kada se reprodukuje kompatibilan sadržaj. Ovde je apsolutno neophodan kompatibilan hardver, jer se u suprotnom gube prednosti koje HDR donosi.

Treba imati na umu da nije svaki video koji postoji na YouTube-u kompatibilan sa HDR-om. Zaposleni trenutno animiraju kreatore sadržaja da doprinesu sa više HDR sadržaja, pošto je standard sada podržan od strane servisa.

YouTube je do sada odradio odličan posao prihvatajući video standarde budućnosti. Platforma već ima podršku za 4K i video od 360 stepeni, tako da je dodavanje HDR podrške bio prirodan sled događaja kako bi se osiguralo da ostane kompetitivan u odnosu na druge platforme.

Izvor: Ubergizmo

Leave a Comment