,

Instagram sve češća meta hakera

Prethodne nedelje, korisnici Instagrama širom sveta, su prijavili da su izlogovani sa svojih naloga, uz nemogućnost da se ponovo uloguju. Tom prilikom im je promenjeno i korisničko ime, profilna fotografija, broj telefona i e-mail adresa, što ponovno pristupanje nalogu čini gotovo nemogućim. Najčeće korišćene fotografije ubačene umesto slike korisnika bile su one iz filmova Despicable Me 3 i Pirates of the Caribbean.

Iako je npoznato ko stoji iza serije napada, evidentno je da kao najbrže rastuća društvena mreža, Instagram postaje i sve češća meta hakera. Iz Kaspresky Lab-a napominju da su sprečili preko 68.000 preusmeravnja instagram naloga na „fišnig” stranice.

Ono što svaki korisnik ove društvene mreže može uraditi kao preventivnu meru, pored standardno „jake” lozinke od najmanje 6 karaktera u kombinaciji slova i brojeva, je i da koristi zvanične aplikacije za društvene mreže, instalirane putem pouzdanih mreža, a u svakom momentu  dodatne informacije se mogu naći na Instagram Help Center, gde se korisnici mogu informisati i o načinu na koji je eventualno moguće povratiti hakovan nalog.

Izvor: The Hacker News

Leave a Comment