,

Indija ustaje protiv digitalne kolonizacije!

Pre nekoliko dana iz Nju Delhija su stigle vesti da indijska vlast radi na sprovođenju ograničenog pristupa ličnim podacima stranim internet kompanijama, po ugledu na evropski model regulative G.D.P.R. ( The General Data Protection Regulation), pa donekle i po ugledu na krajnje isključiv odnos koje prema stranim kompanijama imaju kineske vlasti. Medije su preplavile vesti da bukvalno Indija ustaje protiv digitalne kolonizacije.

Poznata je činjenica da su u Indiji američke internet kompanije najdominantnije, pa tako Facebook-ova aplikacija WhatsApp baš ovde ima svoj najveći broj korisnika, a on prelazi i cifru od čak 200 miliona. You Tube je najgledanija video platforma, a Amazon druga po redu online prodavnica u zemlji sa preko 1,3 milijarde stanovnika.

Po navođenju zvaničnika u Indiji se javio osećaj da zemlja, koja se britanske vlasti oslobodila tek 1947., ponovo ulazi u neki vid kolonijalizacije, ali ovaj put digitalne. Koliko su ozbiljni u sprovođenju ove odluke govori i izjava koja dolazi iz vrha vlasti: „Kao zemlja moramo odrasti i reći, znate šta, pa dosta je više!”

Iako je pisanje ove regulative tek u povoju, jasno je da je ona u ovoj zemlji koja je po broju stanovnika pretekla i Kinu, bila neophodna. Oni naglašavaju da neće podići zidove prema stranim kompanijama, kao Kina, ali da će američke kompanije morati da ograniče svoj pristup ličnim podacima građana Indije, kao što to moraju od skoro i u Evropi.

Ovakav korak indijske vlade je bio i očekivan, posebno nakon ubistava koja su se desila usled širenja lažnih poruka preko Facebook-ove aplikacije WhatsApp, a kada vlasti nisu bile u mogućnosti da brzo i samostalno reaguju i svakako nakon afere Kembridž Analitike, kada su „procureli” podaci čak 560.000 korisnika iz Indije.

Izvor: The New York Times

Leave a Comment