#Hacked: Igra istraživačkog novinarstva

Interaktivna igra #Hacked – Syria’s Electronic Armies Al Jazeere korisnika stavlja u ulogu istraživačkog novinara koji se bori sa hakerima, kompjuterskim virusima i nepouzdanim izvorima.

Kako prenosi portal media.ba, Al Jazeerina igra #Hacked – Syria’s Electronic Armies fokusirana je na izazove digitalne bezbednosti i zloupotreba internet prostora s kojima se istraživački novinari svakodnevno susreću, #Hacked – Syria’s Electronic Armies korisnika vodi kroz svet sajber ratovanja, gde ima zadatak da za pet dana sastavi izveštaj o tehnikama korišćenim za praćenje, pronalaženje i čak mučenje sirijskih aktivista.

Pridružite nam se, ali budite oprezni: ne verujte nikome. Ako vas hakuju, izgubili ste„, poručuje uvod u igru, koja je bazirana na stvarnim novinarskim iskustvima i uključuje stvarne profile na društvenim mrežama, kao i kontakte sa Al Jazeerinim novinarskim timom.

„Ovo je stvarna istraživačka priča, ne samo interaktivna igra. Radi se o priči koja će vam pokazati kako nepažnja na internetu može imati ogromne posledice“, kaže Juliana Ruhfus, jedna od producentkinja ovog virtualnog iskustva.

U toku igre, korisnik mora stupiti u kontakt i sa aktivistima i sa hakerima, mora napraviti određene izbore, što ga može odvesti do različitih raspleta.

Mislim da se istraživačko novinarstvo veoma dobro povezuje s formatom igre, raditi na istraživačkoj priči je kao pokušavati rešiti zagonetku. Mi istraživački novinari želimo da znamo kako određene stvari funkcionišu i kako su međusobno povezane, i pretvaranje ovog iskustva u igru istrage funkcioniše veoma dobro„, smatra Ruhfus.

Igra je prvobitno kreirana za mobilne uređaje, ali je dostupna i u verziji za desktop računare.

Leave a Comment