,

Facebook lažira statistike video sadržaja

Sa 1,6 milijardi korisnika, Facebook zaista ima neverovatan uticaj. Ova platforma sve više radi na video materijalima, za koje se pokazalo da ne daje pravu statistiku.

Facebook je priznao kako je broj pregleda video sadržaja, kao i vreme koje korisnici provode gledajući te videe na popularnoj društvenoj mreži jednostavno i potpuno pogrešan. Naime, radi se o tome kako je do sada merač gledanosti reklama u svoj sastav ubrajao i one reklame koje su trajale duže od tri sekunde.

Naravno, to daleko povećava prosečno vreme gledanosti video reklama. Facebook je brzo reagovao i objavio kako će uvesti novi merač koji bi trebao da reši ovaj problem.

Ne treba ni spominjati koliko je Facebook doslovce šokirao reklamne agencije objavom kako je u periodu od dve godine doslovce „napumpao“ podatke o trajanju gledanja reklamnih video sadržaja. Marketinška agencija (Publicis Media) tvrdi kako ih je Facebook informisao o tome kako je prosečno vreme koje korisnici provedu gledajući video sadržaj na toj mreži ‘premašen za 60 do čak 80 posto’, što je suludo visok iznos.

Facebook se trenutno pokušava opravdati na sve moguće načine, pa je jedno od tih opravdanja kako ova greška nije imala uticaja što se tiče naplate oglasa. Međutim, kada je Wall Street Journal objavio vest o „napumpavanju“ oglasa od strane Facebooka, deonice su pale za 1,5%.

Izvor: Wall Street Journal

Mora se priznati da je ovo veliki udarac za Facebook, jer je sam Mark Zuckerberg ponavljao u zadnje vreme kako mu je cilj da Facebook postane vodeći u video sadržajima. Međutim, s obzirom na neverovatan uticaj ove društvene mreže, teško da će je poremetiti bilo šta.

Izvor:  Wall Street Journal

Leave a Comment