,

Đorđe Petrović: CMS / Kreiranje internet prodavnica

Đorđe Petrović, dipl. ing. Mašinstva, ima zvanje nastavnika veština za užu naučnu oblast Informatika i informacioni sistemi. Dolazi nam iz Valjeva sa Visoke poslovne škole strukovnih studija. Na konferenciji #IR17 nam je održao predavanje i radionicu na temu kako da kreiramo internet prodavnice. Kao i kako se može piristupiti CMS-u tj. sistemu za dinamičko upravljanje sadržaja na sajtu.

Gledajući uopšteno, pokretanje internet prodavnice košta manje od otvaranja klasične prodavnice, a to nije zanemarljiva stavka. Naravno, moramo biti svesni da online shop zahteva konstantno ulaganje u marketing. Što nam govori da moramo biti posvećeni tom poslu. CMS je sistem za upravljanje sadržajem, deo softvera koji radi na veb serveru. Uz pomoć njega se može bez poznavanja programiranja i ostalih naprednih veština i znanja upravljati sadržajem.

Na početku je Đorđe objasnio kako to funkcioniše Frontend i Backend. Objasnio je i da je Frontend deo sajta koji je namenjen za prikaz korisniku u smislu dizajna, interaktivnosti, animacije, efekata, tranzicija, galerija, menija i slično. Dok je Backend „srce“ cele aplikacije ili sajta i sva logika, provere, obrade podataka i rad sa podacima pripadaju tu. Ovaj način poslova je obično za ljude koji ne vole rad sa dizajnom, grafikom i stilizovanjem i više su orijentisani ka kodu, optimizaciji istog i razvoju novih funkcionalnosti sajta.

Učesnici su praktično mogli da vide kako funkcioniše izrada sajta tj. kako to izgleda kada oni sami vrše promene na sajtu, ali i kako to izgleda korisnicima koji taj sajt posećuju. Kako je izgleda radionica možete pogledati u gore navedenom videu.

iRevolucija 2017

Leave a Comment