,

Đorđe Krivokapić o novom algoritmu Jutjuba

U emisiji Net Kontekst na TVN1 gostovao je Đorđe Krivokapić gde je govorio na temu monetizacije video sadržaja. Đorđe od 2012. godine rukovodi istraživačkim timom SHARE Fondacije kao Programski direktor. Po obrazovanju pravnik, sa iskustvom u advokaturi, akademiji, javnom i civilnom sektoru. Đorđe je za fokus primarnog profesionalnog i naučnog interesovanja izabrao međusobni uticaj savremenog društva i tehnologije. Đorđe je bio i jedan od predavača na našoj konferenciji #iRevolucija2016.

U emisiji Net kontekst tema razgovora je bila Jutjub. Kako je došlo do promene algoritma i njen uticaj na zarađivanja na ovoj društvenoj mreži. Zbog ove promene došlo je i do gneva nekih korisnika. Jedna jutjuberka je izvršila napad u sedištu Jutjuba i ranila tri osobe. Do ovog napada došlo je zbog njenog nezadovoljstva novim algoritmom, jer su cenzurisali njene video objave.

U nastavku Đorđe navodi da ljudi koji žele da objavljuju videe na Jutjubu ne moraju da traže novac. Međutim, mogu da postanu partneri i da  na taj način monetizuju tj. unovče svoje preglede. Reklame koje se prikazuju ne biraju sadržaj na kome će se prikazivati, već se reklame serviraju na osnovu interesovanja gledalaca. Problem je nastao kada su reklame počele da se pojavljuju u videima koji se nisu svideli oglašivačima, što je prouzrokovalo da velike kompanije povuku svoje oglašavanje sa ove populanrne društvene mreže.

U nastavku emisije čuli smo i da oni koji prave sadržaj u Srbiji mogu zarađivati isto kao i oni koji prave u Americi. Đorđe objašnjava da nije bitno odakle se sadržaj pravi već ko to gleda. Na primer, ako neko ko je iz Srbije gađa Američko tržište zarađivaće isto, ali ako je njegova publika sa našeg prostora, zarada je mnogo manja, to dovodi do toga da se vrednuje po tome ko taj sadržaj gleda. Takođe, reč je bila i o tome da su manji kanali sada diskriminisani tj. da se ne mogu probiti na željeno tržište, te da prednost imaju oni sa više pratilaca i više pregleda. Đorđe objašnjava da Jutjub ovim promenama želi da napravi sistem da se kreatori ukrupne i profesionalizuju kako bi se podigli na viši nivo, kako je on rekao: „ne može „svaka šuša“ da se bavi tim poslom“.

Za više informacija možete pogledati emisiju u priloženom videu.

Izvor: Share Conference

Leave a Comment