Cortex: tim za kreiranje veštačke inteligencije

Twitter je osnovao novi tim pod nazivom Cortex, koji će u narednom periodu raditi na sistemu veštačke inteligencije.

Cilj projekta je kreiranje veštačke inteligencije koja će biti sposobna za automatsko razumevanje sadržaja. Predviđen sadržaj su: tvitovi, fotografije, video klipovi, linkovi, muzika i sl. koje na Twitter postavljaju njegovi korisnici.

„Cortex tim je odgovoran za izgradnju reprezentativnog sloja za sve sadržaje koje postavljaju naši korisnici,“ stoji u oglasu za posao koji je Twitter nedavno objavio.

Pomenuti sistem bi kompaniji Twitter trebao pomoći da na bolji način personalizuje svoj servis za više od 300 miliona korisnika popularne društvene mreže.

AI je sve važnije područje u mnogim internet kompanijama. Google je kupio DeepMind u 2014. godini i radi sa veštačkim neuronskim mrežama. Facebook-ov CEO Mark Zuckerberg je označio AI kao jednu od ključnih inicijativa kompanije.

Tvitter možda nema resurse Google-a ili Facebook-a, ali grupa Cortex pokazuje da Tviter ima i velike planove za AI. Twitteru bi veštačka inteligencija mogla da pomognu u stvaranju moćnih novih funkcija i proizvoda koji bi mogli oživeti zastoj u rastu korisnika.

Izvor: Medija centar Sarajevo

Leave a Comment