, ,

#ClimathonWeek panel: „Godinu dana kasnije“

26. oktobra sa početkom u 17:30 časova održao se drugi po redu #Climathon (week) u Valjevu! Ovog puta, organizovane su dve panel diskusije i prezentacija mladih gimnazijalaca sa svojim rešenjem za aerozagađenje, kao i kratkometražni film učenice valjevske gimnazije.

Događaj je počeo uvodnom rečju Ognjana Pantića, koji pozdravio sve prisutne u ime partnerske organizacije Beogradske otvorene škole. Nakon toga, počeo je prvi panel „Godinu dana kasnije“ koji je za cilj imao sumiranje utisaka svih učesnika panela u proteklom periodu pružajući kompletnu sliku iz ugla aktivista, medija i donosioca odluka u Valjevu. U panelu su govorili: Lazar Gojković – Gradonačelnik, Marija Petrović Marković – Valjevska Posla, Slavica Matić – Televizija Marš, Andrija Petrović – Da Valjevo prodiše, Đorđe Petković – Lokalni odgovor.

Moderator panela: Vladimir Radosavljević, iRevolucija

Učenici valjevske gimnazije: Anja Krunić, Aleksej Đorđević i Vanje Mitrović pripremili su prezentaciju kojom su odgovorili na temu „Moje rešenje za aerozagađenje“ navodeći koliko je bitno da se izgradi biciklistička staza koja će doprineti smanjenju motornog saobraćaja i usmeriti se ka obnovljivim vidovima energije. Vetroparkovi, zelena arhitektura, ozeljenjavanja grada su bile samo neke od ideja u vezi sa potencijalnim rešenjima kvaliteta vazduha.

U nastavku programa, učenica valjevske gimnazije Gala Ratković, prikazala je svoj kratkometražni film o aerozagađnju u Valjevu.

U drugom panelu „Participativno rešenje za erozagađenje“ govorili su Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke organizacije, Nikola Krstić iz Udruženja Tvrđava, Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje i Rada Tomić ekspert u oblasti zaštite životne sredine. Panelisti su ukazali na propuste u poštovanju i primeni zakona, o institucionalnom delovanju i aktivizmu na ulici, ulozi društveno odgovornih kompanija, kao i o prethodno donetim Planovima kvaliteta vazduha koji nisu davali rezultate.

Moderator panela: Vladimir Pantić

Pogledajte foto galeriju sa događaja:

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

Leave a Comment