, ,

WPA3 Wi-Fi je konačno tu i biće teži za hakovanje

Postoji novi standard za obezbeđivanje Wi-Fi veza, a zove se WPA3. Evo šta to znači za vas. Novi Wi-Fi ruteri će imati bolju zaštitu podataka  vaših računara, telefona, pametnih kućnih uređaja. Takođe, će povećati sigurnost na Wi-Fi mreži na radnim mestima sa promenom funkcionisanja bežične mreže u preduzećima.

Wi-Fi Alijansa, organizacija tehnoloških kompanija koje isporučuje protokol za Wi-Fi, najavila je neke od ovih promena ranije u 2018. godini, a sada je konačno objavila da je protokol završen.

Da biste bolje osigurali Wi-Fi korisnike, novi protokol će otežati  uobičajan napad hakera na vašu bežiču mrežu. To je napad koji se zasniva na offline rečniku. Koji omogućava hakerima da imaju beskrajne pretpostavke o tome koja je vaša  lozinka. To se često zasniva na softveru koji pokušava da kombinuje karaktere, reči, da bi upao u vašu mrežu.

WPA3 je dostupan na novim ruterima sertifikovanim od strane Wi-Fi Alijanse, a na pojedinim proizvođačima je da li će da instaliraju protokol na već postojećim ruterima uz ažuriranje softvera. WPA3 zamenjuje Wi-Fi Protected Access 2, skraćeno WPA2, koji je prvi put predstavljen pre više od jedne decenije.

Proizvođači poput mrežnog giganta kao što je Cisco izrazili su podršku za WPA3. Kompanija Cisco je saopštio da ne samo da planira da implementira WPA3 u svojim predstojećim proizvodima, već i da traži načine za ažuriranje uređaja koji se već koriste, sa softverom koji postavlja novi protokol.

Izvor: Cnet.com

Leave a Comment