,

WhatsApp povećava starosnu granicu za Evropljane

Korisnici WhatsApp aplikacije u Evropi trebalo bi da imaju više od 16 godina kako bi mogli da je koriste. Ova doluka je donešena u okviru kojih se u Evropskoj uniji uvodi promena na Fajsbukovoj platformi za razmenu poruka.

Izmenom koju je najavio CNBC namerava da učini da WhatsApp radi u skladu sa velikim novim zakonom o privatnosti EU pod nazivom GDPR koji stupa na snagu 25. maja 2018. godine. Uključuju mogućnost korisnicima da mogu da zatraže sve podatke nazad koje poseduje WhatsApp.

Funkcija koja služi za traženje podataka važiće globalno. Nova starosna granica biće na snazi samo u Evropskoj Uniji. Na drugim mestima, granica starosti će ostati na 13 godina.

Korisnicima nije jasno na koji način će moći da potvrde broj godina, jer će aplikacija da skuplja manje podataka. Fejsbuk koji je vlasnik WhatsApp-a, ima potpuno drugačiju politiku, pa je tako korisnicima između 13 i 15 godina dozvoljeno da otvore profil na ovoj mreži tako što će njihovi roditelji sa svojih profila potvrditi koliko imaju godina njihova deca. Ako roditelji nisu saglasni, deca će imati limitiranu verziju društvene mreže.

WhatsApp zapravo ide preko onoga što GDPR zahteva u svom zakonu. Član 8 zakona kaže da zemlje koje se nalaze u EU mogu izabrati doba vezana za saglasnost za obradu ličnih podataka, sve dok je ta granica starosti između 13 i 16 godina.

Dakle, na primer, Velika Britanija ima za cilj da odredi svoje doba pristanka na 13 godina. Dok se Austrija opredelila za 14, a Nemačka ide na 16 godina. Očigledno ništa ne zaustavlja WhatsApp da postavlja sopstvenu granicu iznad onoga što je zakonski potrebno.

WhatsApp koristi milijardu i po korisnika širom sveta, a prema novim pravilima koja su izrađena u skladu sa zakonima EU najpopularnija aplikacija za razmenu poruka skupljaće mnogo manje podataka nego pre.

izvor: Fortune.com

Leave a Comment