,

Viva la iRevolucija. Na Kubi!

Nije novost da je na Kubi moguće pristupiti internetu, međutim to je moguće samo na pojedinim javnim mestima. Međutim, pre par dana, u Havani je bilo moguće pristupiti bežičnom internetu bilo gde u gradu. Naime, kubanska vlada je testirala rad bežičnog interneta u trajanju od 9 sati u čitavoj Havani, besplatno.

Po prvi put, Kubanci su mogli koristiti internet u svojim kućama ili gde god su se zatekli. Iako je konekcija bila spora, za građane Havane je ovo bio gotovo nestvaran događaj. Na društvenim mrežama su se mogli čitati statusi oduševljenja, kao što su :„Ne verujem da ovaj status pišem iz svoje sobe, sa svog mobilnog telefona!”

Iako imaju jedan od najslabijih internet servisa na svetu, na Kubi više od 11 miliona ljudi koristi svakodnevno Facebook i WhatsApp za komunikaciju sa članovima porodice i prijateljima koji žive van zemlje, na preko 630 javnih mesta na kojima je moguć pristup internetu, širom zemlje. Po svoj prilici, bliži se dan kada će to moći i iz svojih domova, ili gde god se zadesili, kao što činimo evo upravo mi svi, ja dok pišem, vi dok čitate, u svojoj sobi, na poslu, bazenu, u parku…viva la irevolucija!

Izvor: The New York Times

Leave a Comment