U Srbiji internet koristi 65 odsto građana

U Srbiji internet koristi 65,8 odsto građana, a broj korisnika povećao se za 2,5 odsto u odnosu na 2014. godinu, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija povodom današnjeg Međunarodnog dana interneta.

Međunarodni dan interneta, 29. oktobar, obeležava se u celom svetu na dan kada je 1969. godine poslata prva elektronska poruka na Univerzitetu u Kaliforniji.

U Srbiji internet koristi 65,8 odsto građana, a broj korisnika povećao se za 2,5 odsto u odnosu na 2014. godinu, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija povodom Međunarodnog dana interneta.

„Upotreba interenta jedan je od glavnih pokazatelja razvoja informacionog društva i digitalne ekonomije. Srbija je deo globalnog digitalnog sveta sa formiranom internet populacijom koja ide u korak sa građanima najrazvijenijih zemalja“, ocenila je državni sekretar u tom ministarstvu Tatjana Matić povodom Međunarodnog dana interneta.

 

Ona je navela da je ukupan broj korisnika interneta u Srbiji 3.550.000, odnosno 65,8% građana, pri čemu 2.950.000 građana koristi internet svakog ili skoro svakog dana.

Matić je dodala da se broj korisnika povećao za 2,5% u odnosu na 2014. godinu, za 10,9% u odnosu na 2013. godinu, a za 17,8% u odnosu na 2012. godinu.

„Ekonomski jaz ogleda se i u razlici upotrebe interneta. U urbanim područjima 70,1 odsto domaćinstava ima internet priključak, dok je u seoskim taj procenat 53,2. Pošto većinski deo internet populacije i korisnika IT-a čine mladi, potrebno je novim generacijama pružiti jednake mogućnosti za obrazovanje i ekonomski i društveni prosperitet i zbog toga su naši prioriteti u sprovođenju procesa digitalne transformacije upravo programi posvećeni deci i mladima“, rekla je Tatjana Matić, navodi u saopštenju.

Ona je podsetila Ministarstvo sprovodi projekat povezivanja svih osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Srbije, zahvaljujući kojem će učenici u školama imati besplatan i bezbedan internet naredne tri godine.

Leave a Comment