,

Twitter ukida aplikaciju Vine

Kompanija Twitter saopštila je da aplikacija Vine za kreiranje šestosekundnih video klipova prestaje sa radom.

Korisnici popularne aplikacije, koja ima 40 miliona registrovanih naloga, sa tugom su reagovali na saopštenje, te na mrežama počeli objavljivati neke od svojih omiljenih šestosekundnih video klipova, koje mnogi smatraju internet umetničkom formom za sebe.

Twitter je Vine pokrenuo 2013. godine, kao video dodatak tvitovima, no rast popularnosti aplikacije značajno je usporen nakon što je Instagram iste godine dodao video funkcije, te na taj način odvukao veliki broj potencijalnih korisnika, što je još jedan od razloga za ukidanje odeđenih servisa unutar kompanije.

Twitter se trenutno nalazi u problemima, broj korisnika mu raste sve sporije, a prihodi odavno nisu zadovoljavajući. Iz tog razloga kompaniju su prvo pokušali prodati, a kada to nije uspelo, krenulo se sa otpuštanjima zaposlenih i gašenjem dodatnih usluga. Prva žrtva tog gašenja biće Vine, čija će mobilna aplikacija u narednih nekoliko meseci biti ugašena.
Online baza do sada objavljenih Vine klipova će ostati dostupna, a korisnici će svoje videe moći da preuzmu u narednih nekoliko meseci, do potpunog gašenja aplikacije.
Twitter stagnira. Još u zadnjem kvartalu 2015. broj korisnika ostao je isti. I još gore, u SAD-u, glavnom tržištu ove društvene mreže, nestalo je milion korisnika.

A hoće li uopšte prodaja moći spasiti Twitter? Možda bi bilo zgodno citirati tvit osnivača Vinea.

Izvor: Medium.com

Leave a Comment