Twitter ugasio sajtove za praćenje izbrisanih tvitova političara

Twitter je ugasio 30 web sajtova koji su arhivirali tvitove političara iz celog svijeta.

Mreža web sajtova koji prate izbrisane tvitove političara i diplomata iz celog sveta, pod nazivom Politwoops, više ne može pristupiti Twitteru. Kako prenosi Fondacija Open State (OSF), koja je razvila kod za prenošenje i arhiviranje izbrisanih tvitova, Twitter je u petak prekinuo pristup Politwoops sajtovima u 30 zemalja sveta. Mera dolazi nekoliko meseci nakon ukidanja pristupa američkoj verziji sajta u maju, a objašnjava se kršenjem uslova korištenja Twitterovog servisa.

Zamislite kako bi napeto – užasavajuće čak – tvitanje bilo kada bi bilo nepromenjivo i neopozivo? Nijedan korisnik ne bi trebao imati tu prednost nad drugima. I brisanje tvita je način izražavanja korisnika„, kaže se u obrazloženju odluke koje su predstavnici Twittera poslali Fondaciji Open State. Oni naglašavaju da Twitter ne razlikuje političare od drugih korisnika ove mikrobloging platforme.

Iz OSF-a navode da su ovu mrežu sajtova koristili novinari iz celog sveta. A da javnost ima pravo znati što političari govore i kako se to što govore menja. „Ono što političari javno govore, treba biti dostupno svima. Ovde se ne radi o greškama u kucanju, nego o jedinstvenom uvidu u to kako se poruke izabranih političara mogu promeniti bez upozorenja.

Izvor: Medija centar Sarajevo

Leave a Comment