Televizija i dalje primarni izvor informacija

Televizija i dalje primarni izvor informacija objavio je Oksfordski Reuters institut odseka za novinarstvo. Studija o korišćenju digitalnih platformi i mobilnih uređaja za praćenje vesti. Učestvovali su ispitanici iz šest zemalja: Austrije, Češke, Holandije, Poljske, Portugala i urbanih područja Turske.

U izveštaju se kao ključni podatak navodi da u zemljama obuhvaćenim ovom studijom postoje izrazite varijacije od strane korisnika kada je u pitanju korišćenje uređaja za praćenje vesti. Na primer, u Poljskoj je relativno visok procenat (oko 52%) onih koji prate vesti na pametnim telefonima, međutim, čitanje vesti na desktop i laptop uređajima daleko je zastupljenije (oko 81%). S druge strane, u Češkoj i Portugalu, samo 34% ispitanih koristi mobilne uređaje za praćenje vesti. U Turskoj, 52% ispitanika je izjavilo da za informiranje koristi isključivo mobilne uređaje, ali ovaj podatak je dobijen na uzorku populacije koja živi u urbanim sredinama.

Studija je pokazala i da su domaće digitalne medijske kuće daleko popularnije među lokalnim stanovništvom u odnosu na internacionalne poput Huffington Post-a ili BuzzFeed-a. Jedini izuzetak je digitalna platforma Google News, koja u Austriji predstavlja jedan od popularnijih servisa za praćenje i otkrivanje vesti.

Kada je u pitanju plaćanje pretplate za digitalne sadržaje, 50% ispitanih je izjavilo da su plaćali isključivo jednodnevne pretplate. Razlog je kako bi mogli pročitati određeni članak ili izdanje. Izuzetak je Holandija, u kojoj je sistem preplate na digitalna izdanja daleko zastupljeniji.

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža za otkrivanje vesti među ispitanicima iz svih zemalja koje obuhvata ova studija.

Iako je popularnost digitalnih servisa i platformi za praćenje vesti u stalnom porastu. Publika i dalje ostaje lojalna tradicionalnim medijima. Televizija se i dalje smatra primarnim izvorom informisanja, čak i među ispitanicima koji su naveli da svakodnevno koriste digitalne servise, zaključak je studije.

Izvor: Dijalog Net

Leave a Comment