,

Šta uraditi sa starim mobilnim telefonom?

Svi znamo odećaj uzbuđenja koji dolazi sa novim mobilnim telefonom. A, kako se tehnologija sve više i sve brže razvija, sve češće dolazimo u situaciju gde stari uređaj menjamo novim.

Ali, šta da radite sa starim uređajem u tom trenutku? Kako da da vam ipak bude od koristi, a da ga ne bacite?

U nastavku teksta pročitajte najbolje predloge šta uraditi sa starim mobilnim telefonom, kako zaraditi od njega ili ga učiniti upotrebljivim.

Zaradite od starog uređaja

Jedna od najprofitabilnijih ideja je svakako – otkup telefona.

Ovo je najbolji način da se oslobodite starog uređaja koji vam više nije potreban, a istovremeno i zaradite nešto novca.

Ukoliko je vaš telefon u opštem dobrom stanju, nema softverskih ili hardverskih oštećenja, suma koju možete dobiti za njega neće biti mala. Svakako, što više oštećenja postoji, to će i vrednost uređaja padati.

Dakle, jedan način je da odnesete uređaj u radnju koja se bavi otkupom, a drugi način na koji možete zaraditi jeste da ga direktno vi prodate, primera radi, preko neke od popularnih platformi za to. Međutim, čak i ako se odlučite za ovu opciju, budite iskreni o njegovom stanju i pružite tačne informacije o uređaju.

Reciklirajte svoj uređaj – mislite na okolinu

Druga opcija da se rešite starog telefona je da ga reciklirate. Ovo ne samo da pomaže životnoj sredini, već može pomoći i drugima koji možda neće moći da priušte novi telefon.

Kada reciklirate svoj telefon, njegove komponente se prikupljaju i koriste za kreiranje novih uređaja. Ovo smanjuje potrebu za rudarenjem za novim materijalima, koji mogu imati značajan ekološki uticaj na okolinu.

Recikliranje je takođe važno jer mnogi elektronski uređaji sadrže toksične materijale koji mogu naštetiti životnoj sredini ako se ne odlože na odgovarajući način. Recimo, mnogi telefoni sadrže hemikalije kao što su olovo, živa i kadmijum koje mogu da iscure u zemlju i kontaminiraju izvore vode ako se ne odlažu na odgovarajući način.

Postoji nekoliko načina da reciklirate svoj stari telefon, uključujući pozivanje neke od službi za reciklažu elektronike ili učešće u programu recikliranja telefona koji nude proizvođači ili operateri. Kada reciklirate telefon, važno je da izbrišete sve svoje lične podatke sa uređaja da biste zaštitili svoju privatnost.

Pronađite novu namenu starom telefonu

Još jedna odlična opcija je da starom telefonu pronađete neku novu svrhu. Recimo, stari uređaj možete koristiti za slušanje muzike kada putujete i tako uštedite bateriju na novom telefonu koji koristite.

Isto tako, stari uređaj vam može koristiti i kao GPS uređaj za vaš automobil. Držite ga u vozilu, a kada vam zatreba navigacija, poslužite se starim telefonom kao da je deo propratne opreme za automobil.

Možete od njega napraviti i univerzalni daljinski upravljač za kontrolisanje pametnih uređaja u svom domu. Ukoliko imate klima uređaj, svetla, savremene frižidere, rerne i kamere, možete se služiti telefonom da pratite rad uređaja ili izvršite dodatna podešavanja.

Poklonite ga članu porodice

Ako imate dete, mlađeg brata ili sestru, rođaka, bilo koga ko bi se obradovao vašem mobilnom telefonu – to je idealna prilika da ga poklonite i tako obradujete vama dragu osobu.

Svakako, kome god da poklonite svoj stari uređaj, pre toga se pobrinite da obrišete sve svoje bitne podatke sa telefona, kao što su aplikacija sa vašim bankovnim računom, važna dokumenta i slike.

Monitor za bebe – pratite svoje dete putem telefona

Još jedno korisno rešenje za vaš stari uređaj jeste da ga iskoristite kao monitor za bebe. U prodavnicama aplikacija se mogu naći one koje pretvaraju bilo koji telefon u pravi monitor za praćenje bebe, koji vas obaveštava svaki put kada oseti kretanje ili kada beba zaplače.

Takođe, neke od ovih aplikacija vam omogućuju i da pustite muziku ili razgovarate sa bebom. Ovo je sjajan način da uštedite novac na dodatnoj bebi opremi, ali i da svoj stari telefon iskoristite veoma pametno.

Pametni budilnik – budite se i ležite uz omiljene zvukove

Iako su pravi budilnici sve manje u upotrebi danas, jer su ih zamenili pametni mobilni telefoni, svoj stari uređaj možete upotrebiti upravo u tu svrhu. I za ovu namenu postoje brojne dobre aplikacije, koje će vaš telefon instant pretvoriti u jedinstveni budilnik.

Ove aplikacije nemaju samo zvukove za buđenje, koji će vam započeti svako jutro, već i one kojima se uveče možete uspavljivati. Kako vam stari telefon više neće biti potreban u druge svrhe, možete na njemu podesiti svakodnevne alarme i držati ga u svojoj sobi i uvek na istom mestu.

Gotovo svi telefoni koji se nalaze već desetak godina na tržištu mogu se koristiti za realizovanje ovih ideja. Čak i neki stariji modeli, koji na prvi pogled deluju neupotrebljivo, mogu biti veoma korisni.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste starom telefonu našli idealnu namenu!

1 thought on “Šta uraditi sa starim mobilnim telefonom?”

Leave a Comment