,

Sajber kriminal u porastu

U Srbiji je, kao i u svetu, u porastu sajber kriminal i država za sada uspeva da se odupre tim napadima. U budućnosti je neophodno povećati nadležne kapacitete. Rečeno je 10. septembra u republičkom parlamentu na skupu o sajber bezbednosti u zemlji. Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u 2015. je stiglo više od 1.200 novih predmeta,. Dok se očekuje da ih do kraja godine bude 2.000. Sajber napadi dolaze i iz zemlje i iz inostranstva a u petini napada meta su organi vlasti.

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je da napadi dolaze iz zemlje i inostranstva. On takođe navodi i da su im organi u Srbiji svakodnevno izloženi, ali da im se uspešno odupiru.

Od ukupnog broja meta, 20,2% su mete koje se odnose na organe vlasti u našoj zemlji. Svakodnevno su naši organi izloženi ovakvoj vrsti napada, neki su slabiji, neki jakog intenziteta. Koliko mi je poznato, svi naši organi sa uspehom su uspevali da se odupru i zaštite sisteme„, rekao je Stamenković.

On je istakao da broj predmeta u tužilaštvu iz godine u godinu raste. Naročito od 2012. godine, od kada se broj predmeta uvećava i do 35% godišnje.

Kako je naveo, u tužilaštvo je ove godine stiglo više od 1.200 novih predmeta, a do kraja godine očekuje se da ih bude i 2.000.

Sa tolikim prilivom ne možemo da se izborimo. Potrebno je značajno povećanje kapaciteta u policiji i tužilaštvu. Sa velikim nestrpljenjem očekujemo usvajanje akcionog plana za poglavlje 24 u pregovorima sa EU. Tako ćemo biti u stanju da unapredimo naše resurse i da spremniji dočekamo u narednim godinama skok izvršenja ovih krivičnih dela„. Naveo je Stamenković.

Direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić rekao je da je Srbija jedan od lidera u borbi protiv visokotehnološkog kriminala na teritoriji Balkana i da je u toj oblasti učinila značajan pomak prethodnih godina.

On je međutim napomenuo da se Srbija sreće i sa nizom problema. Među kojima je i to što još nema centralizovan sistem nadzora i primene nacionalnog standarda.

Kako je rekao, „nije definisana ni kritična informaciona struktura oko projektovanja snaga zaštite, odnosno mi u Srbiji još ne znamo šta štitimo„.

Matić je napomenuo da problema može biti i tokom snabdevanja tehnološkom opremom. Ona već i u sebi može da sadrži špijunsku opremu.

On je napomenuo i da je neophodno da se definiše koncept privatno javnog partnerstva naročito kada je u pitanju zaštita sajber prostora, jer su veliki privredni sistemi ušli u fazu privatizacije, pa će doći i do ulaska stranih kompanija.

Javno slušanje u parlamentu je organizovao Odbor za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije.

Izvor: Beta

Leave a Comment