,

Prve Olimpijske igre sa robotima

Za četiri godine na 32. Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju uz uobičajene atletičare, gimnastičarke, plivače, odbojkašice i sve ostale učesnike i učesnice Olimpijade, u Tokiju ćemo prvi put videti i robote na olimpijskim borilištima.

Takmičiće se najiskusniji humanoidi, ali i industrijski roboti na „Svetskom samitu“ robotike rekao je japanski premijer i dodao da želi okupiti najbolje svetske robote 2020. i organizovati igre na kojima će se boriti u tehničkim veštinama.

Mesto održavanja olimpijade za robote i tačan datum još nisu utvrđeni, a ministarstvo je pozvalo japanske gradove da istaknu svoje kandidature.

Japan je svetska sila u robotici i zadnjih godina je ostvario nove domete šaljući astronautu u svemir robota koji govori kao društvo da ne bude usamljen. Japanci Olimpijadu vide kao sjajnu priliku za razvoj robotike, jedne od najvažnijih industrijskih grana u toj zemlji. Premijer Shinzo Abe najavio je osnivanje posebne operativne grupe zadužene za ‘robotsku revoluciju’ koja bi trebala utrostručiti japansku robotsku industriju, sve do vrednosti od 15-ak milijardi eura godišnje.

Roboti se takođe koriste za ispomoć u kuhinji ili rad na poljoprivrednim imanjima gde se oseća manjak radne snage u Japanu suočenom sa brzim starenjem stanovništva.

 

 

 

Leave a Comment