,

Podrška ekološkog pokreta u borbi protiv nasilja

Zašto podržavamo proteste protiv nasilja?

Mi, ekološki pokreti i organizacije Srbije bićemo ove subote na mirnom građanskom protestu protiv nasilja. Priroda i društvo su neraskidivo povezani i naša je dužnost da toga dana budemo uz ljude na ulici kao što su oni bili sa nama poslednjih godina, rame uz rame, cvet uz cvet. Kada stradaju deca, nešto u našem društvu duboko nije u redu i vapi za promenom. Naša osnovna misija je da sačuvamo život u Srbiji, zato moramo da ustanemo protiv nasilja, zato sve mora da stane.

Dolazimo na skup jer nam je već dugo dosta nepravde i nasilja nad ljudima i prirodom u našoj zemlji. Svako uništavanje i zagađenje životne sredine rezultat su nečije sile; iza svakog otrovnog vazduha, posečene šume, otete zemlje ili zagađane vode krije se sistemsko, institucionalno, pa čak i brutalno fizičko nasilje. Znamo dobro i kako sistem nasilnički guši one od nas koji o tome progovore.

Čovek je društveno biće, naše zdravo i blagotvorno okruženje podstiče brigu za druge, empatiju, solidarnost, pravednost i zajedništvo. Beskrupulozna trka za profitom i opsesija kompeticijom samo se preslikala na male ekrane, odakle nam svakodnevno dolazi poruka da je u borbi za ličnu pobedu dozvoljeno povrediti, poniziti, prevariti. To nisu ljudski odnosi koje želimo za buduće generacije, to sigurno nije ni društvo koje brine o prirodi koja ga okružuje. Ne smemo dozvoliti normalizaciju tabloidnih i nasilnih sadržaja koji dolaze sa vrha države i pogotovo od medija koji upravo na takvim temama stiču basnoslovno bogatstvo. 

Dobro znamo da se većina građana Srbije informiše putem televizije. Dok na programu nedostaje informisanje o zagađenju prirode, zagađuje nam se duh. U zemlji koja se davi u ekološkim problemima za koje nemamo rešenja, čija su najveća nada buduće generacije, nema televizija sa nacionalnom frekvencijom koje nude obrazovni program koji bi deci i mladima dao alat i inspiraciju da grade svojpričeu održivu budućnost. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) uporno daje moć i ne oduzima frekvencije čak i onima koji lažiraju da imaju takav program. Dobre , pozitivne alternative, poput teme očuvanja životne sredine, uvek su delotvornije od represije, pretnji i kazni. 

Ni jedan broj policajaca neće biti dovoljan da nadomesti konstruktivno i podržavajuće okruženje za decu i mlade. Umesto da se sladostrasno bavimo krivcima, kao što to rade pomenuti mediji, naše društvo treba da se više posveti odgovornima. Ostavke ministara potrebne su kao prvi korak ka prihvatanju odgovornosti institucija – koliko zbog onog strašnog što se desilo, još više i zbog svega što se nije desilo, zbog izostanka prevencije, profesionalne i ljudske reakcije, zbog toga što ni jednog od njih ne vidimo kao promotere vrednosti empatije i nenasilja koji su nam nasušno potrebni.

Povod je nažalost tragičan, ali ostavke su odavno zaslužene. Targetiranje, zastrašivanje i nasilje kojima su izloženi naši saborci iz ekološkog aktivizma bili bi dovoljan razlog. Od desetina hiljada prekršajnih prijava za mirne skupove; do policijskog prebijanja i namernog dopuštanja nasilja nad građanima od strane privatnog obezbeđenja ili neidentifikovanih razbojnika. Od selektivne reakcije koja zavisi od toga da li policiju traže „obični“ građani, ili investitori, vlasnici splavova i drugih objekata; pa do sastavljanja dosijea i praćenja aktivista, sprege vlasti sa tabloidima i crtanja meta pojedinkama i pojedincima – samo zbog njihove borbe za javna prirodna dobra, zdraviji i kvalitetniji život svih.

Kao ekološke aktivistkinje i aktivisti, više puta smo pokazali međusobnu solidarnost, a sada itekako osećamo bol i patnju koja prožima celu zemlju. Želimo da podržimo sve ljude koji su hrabri ne samo u buntu, već i u suočavanju sa sobom i prihvatanju potrebe za promenom. Veliki porazi kao i pobede, uče nas da je „čoveku nekada jedini razlog da se bori to što ima ljude oko sebe”. U poslednjim tragedijama svi smo izgubili previše da bi išta više ostalo isto, da bismo mi ostali isti, da bi iko više ostao sam. Da zajedno zamislimo i gradimo bolje i održivije društvo, ove subote sve, baš sve, mora da stane!

Potpisani:

 1. Inicijativa Pravo na vodu
 2. Polekol
 3. Sačuvajmo planinske reke Kraljeva
 4. Centar za održivi razvoj Srbije
 5. Libergraf Užice
 6. Bitka za Vlasinu
 7. Pokret Odbranimo šume Fruške Gore
 8. Udruženje za zaštitu šuma Novi Sad
 9. iRevolucija
 10. Spasimo Studenicu
 11. Ne damo Jadar
 12. Pokret Tvrđava Smederevo
 13. Bela Čaplja 1165
 14. Inicijativa Eko Barajevo
 15. ProTok21
 16. Belorepan
 17. Ekološki front Novi Sad
 18. Studenac Nova Varoš
 19. Eko Istok Zaječar
 20. Nacionalna ekološka asocijacija -NEA
 21. Zeleni Talas Čačak
 22. Sigurne staze Bor
 23. Ekomar Kragujevac
 24. Ekološko udruženje “Suvoborska greda”
 25. Mlavska Vojska
 26. Tim 42 Leskovac
 27. Zaštitimo šume Subotice
 28. UG Komšija
 29. Unija treći Beograd
 30. Ekostraža
 31. Hrast Priboj
 32. Neko brine za Levač
 33. Trash hero Srbija
 34. Marš sa Drine
 35. Divlji Beograd
 36. Za manje smeća i više sreće
 37. Forca Požega
 38. UG Ne Dam Nu Dau Majdanpek
 39. Eko brigada Jagodina
 40. Borani se pitaju
 41. Odbranimo Teslu
 42. Odbranimo Zlotsku reku
 43. Eko straža Novi Sad
 44. Šodroš Survivor Kamp
 45. Zelena omladina Srbije
 46. Centar za zelene politike
 47. Mini eko zona
 48. Za čist Kosjerić
 49. XR Srbija
 50. Sačuvajmo Gardoš i Zemun
 51. UG Zajednička Akcija Blok 70 i 70a
 52. EXTINCTION REBELLION SERBIA
 53. Zemunski zgubidani
 54. Earth Thrive
 55. UG Nimbus Loznica
 56. Čuvari Homolja
 57. Ekološki Savez Istoka ESI
 58. Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA
 59. Green Art Incubator

Pozivamo i druge ekološke pokrete i organizacije da se pridruže gore potpisanima i podrže zajedničku borbu za društvo bez nasilja. Molimo vas da nas o svojoj podršci informišete na imejl: [email protected]

Leave a Comment