,

PHPSrbija 2018 – Naši utisci (Dan 2.)

Drugog dana konferencije registracijaa počinje nešto kasnije. Oni koji to nisu uradili juče, mogli su da se registruju danas od 9:00 do 10:00. Dan je počeo uvodnom rečju Miloša Maksimovića koji nam je kroz brojeve ukratko istakao prethodni dan koferencije (popijeno je čak 210 litara piva!). Nakon još jednog promocionog videa, počelo je prvo predavanje.

Paketi, paketi, paketi…

Bo Simensen nam je pričao o načinima pisanja PHP paketa koji nisu ekskluzivni za određeni radni okvir. Kroz svoje iskustvo nam objašnjava šta je kod njega radilo, a šta nije. Savetuje nas da uzmemo u obzir nekoliko stvari, između ostalog i otvorenost koda i učestalost menjanja radnog okvira.

Samo keš!

Han Van De Vreken o istoriji keširanja rezultata nekih procesa i stavlja je u paralelu sa današnjim rešenjima. Objaštava pojmove PSR-6 i PSR-16, kao i zašto su dizajnirani na način na koji jesu. Kroz primere objanjava najčešće načine keširanja i uvodi i početnike i iskusnije programere u ovaj način optimizacije aplikacija.

Da li je funkionalnost uvek dobra?

Na to pitanje nam daje odgovor Branislav Bujišić koji priča o dobrim i lošim stranama funkcionalnog programiranja. Iako PHP nije funkcionalni jezik, postoji biblioteka lstrojny/functional-php. Poredi ovaj i imperativni način programiranja kroz performanse, mogućnost ponovnog korišćenja koda, kao i načina rada na računaru.

Budi promena koju želiš da vidiš u svetu

Ili u prezentaciji Arnuta Boksa, budi promena koju želiš da koristiš u PHP jeziku. Ističe da nije potrebno da budete ekspert da biste doprineli srži PHP-a. Dovoljna je samo dobra volja i malo vremena za jezik koji koristimo svakodnevno. Postoje razni načini da to uradimo, a između ostalih i prijavljivanje grešaka, ispravljanje grešaka, dopunjavanje i prevođenje dokumentacije. Na praktičnom primeru pokazije i kako je nama, zauzvrat, PHP olakšao pisanje testova za bagove. Deljenjem svog iskustva u ispravljanju PHP-a i savetovanjem nas da uradimo isto, Arnut napušta binu sa gromovitim aplauzom.

Mašinsko učenje – digitalni čovek pod matematičkim pritiskom

U takvu atmosferu je uskočio Majkl Kulum sa svojim predavanjem o mašinskom učenju i slikovito objasnio ceo proces. Od prikupljanja podataka, preko treniranja modela i pamćenja posledica, do predviđanja rezultata, Majkl je sve vreme održao energiju publike i postarao se da svi ostanu motivisani i nasmejani. Može se reći da je sa razlogom ostavljen za kraj, jer je ovaj mladi Britanac održao jedno od najboljih predavanja na celoj konferenciji.

Epilog

Poštovani voditelj je predstavio predsednika PHPSrbije, koji je održao poslednji govor večeri. Posetioci su posle toga pozvani na pivo i drugo posluženje u middletrack, u kom sve više raste atmosfera i broj kontakata.

Grand zaključak

Najveća do sad PHPSrbija nikog nije ostavila ravnodušnog. Drago nam je što smo imali priliku da posetimo ovaj događaj, sa kog smo se vratili sa više znanja, poznanstava i kontakata nego kad smo došli. Organizacija je bila i više nego dobra i sa radošću čekamo sledeći susret.

 

Leave a Comment