Naslovi formulisani u obliku pitanja dovode do negativnih reakcija čitalaca

Clickbait naslovi (naslovi koji su formulisani u obliku pitanja) dovode do većeg stepena  negativnih reakcija čitalaca, navodi se u istraživanju koje je sprovedeno u okviru projekta Engaging News Project (Univerzitet Texas, Austin).

Iako se očekivalo da će testirana publika pozitivno reagovati na popularne clickbait naslove, efekat je bio suprotan od očekivanog. Negativne emocije, negativna očekivanja u vezi sa tekstoma, manji broj klikova u odnosu na tradicionalnije formulisanim naslovima, samo su neke od reakcija testirane publike, opisano je u istraživanju „Ispitivanje uticaja clickbait naslova„.

Clickbait sadržaji, koji čitaoca pokušavaju izazvati da klikne na naslov teksta formulišući ga kao pitanje ili „nećete verovati šta se dalje desilo“ uvod, popularan su način prikupljanja klikova za internet portale. Zagovornici clickbait sadržaja tvrde da na ovaj način povećavaju izloženost publike ozbiljnijim tekstovima, koje bi zaobišla da ima tradicionalniji naslov.

Pored navedenog, istraživanje je pokazalo i  da tip naslova mora biti u skladu sa vrstom teksta (politički tekstovi sa clickbait naslovima izazvali su najviši nivo negativnih reakcija ispitanika), kao i da vrsta medija u kojoj se naslov pojavljuje snažno utiče na očekivanja čitalaca o naslovima i tekstovima. Ipak, takvi naslovi su se našli u nemilosti korisnika i društvenih mreža, a Facebook je najavio da će prilagođavanjem svog algoritma početi zanemarivati clickbait.

Izvor: MCOnline

Leave a Comment